Tallinnast kell 12.10 Istanbuli väljuma pidanud Turksh Airlinesi lend JP9374 väljus kell 12.27, kuid pöördus Läti õhuruumis ootamatult ringi.

Kell 15.30 Istanbuli jõudma pidanud Boeing 737-8F2 maandus uuesti Tallinnas.

AS-i Tallinn Airport GH juhatuse esimees Tiit Kepp selgitas Delfile, et lennuk pöördus tagasi turvalisuse kaalutlustel. "Tegemist oli kontrollide kontrolliga. Lennundus on topeltkontrollide maailm," ütles Kepp.

"Lennukisse minevatel andmetel on kolmetasandiline kontroll. Viimane kontroll toimub õhusõiduki pardal ja pärast viimast kontrolli väljastatakse elektrooniline lastiandmete leht. Pardateenindajad avastasid õhus, et reisijate arv ei klapi sellega, mis paberil on, ja teavitasid sellest kaptenit. Ehk pardal avastati, justkui üks reisija on lennukis vähem," selgitas Kepp asjaolusid.

Lennunduse kõige suurem julgestusnõue on see, et lennuk ei tohi lennata, kui on peal pagas, mille reisija ei ole lennukis.
Tiit Kepp

Kepp rõhutas, et lennunduse kõige suurem julgestusnõue on see, et lennuk ei tohi lennata, kui on peal pagas, mille reisija ei ole lennukis.

"Raadioteel saadi AS-iga Tallinn Airport GH ühendust ja me ütlesime, et ei reisijat ega pagasit pardal ei ole, kuid see oli kapteni otsus teha kontrolli kontroll maapeal," märkis Kepp.

"Piloodil on võimalik teostada seda kontrolli õhus, aga soovitav on lasta neid asju kontrollida nendel, kes on spetsialistid, ja ta otsustas pöörduda tagasi ja laskis kontrolli teha ettevõttel, kes sellega maapeal tegeleb," rääkis AS-i Tallinn Airport GH juhatuse esimees.

Lennureisijad loetakse uuesti üle, paberid vormistatakse ümber, tangitakse kütust ning lennuk väljub uuesti Istanbuli. "Teinekord võib juhtuda, et pardateenindajad loevad inimesi valesti," möönis Kepp ja lisas, et kapten tegi siiski ainuõige otsuse.

Lennuk väljus uuesti Istanbuli Atatürki lennujaama suunas kell 14.16.

Turkish Airlinesi lennuk pöördus teel Istanbuli tagasi