"Natukene on veel hingetõmbeaega hotellis ja siis on ees kohtumisterohke päev – kohtumised peaminister Žantoro Satõbaldijeviga ja parlamendi esimehe Ašõlbek Žeenbeekoviga. Pärastlõunal toimub ümarlaud Eesti ja Kõrgõzstani ettevõtjate vahel," teatas Stenbocki maja enda Facebooki kodulehel.

Poliitiku ja õppejõu Toomas Alatalu hinnangul on peaminister Andrus Ansipi tänase Kõrgõzstani sõidu peamine põhjus vajadus suurendada Euroopa kohalolekut Kesk-Aasias regioonis.

Mitte ainult Kõrgõzstan, vaid ka teised Kesk-Aasia riigid - Türkmenistan, Usbekistan, Tadžikistan, Kasahstan - on maailma poliitikas järjest tähtsamaks muutumas, seletas Alatalu Delfile.

Euroopa liidule on Kesk-Aasiale lähenemine järgmine samm idapartnerlusprogrammis, mille raames suheldakse praegu Ukraina, Moldova, Gruusia, Aserbaidžaani, Armeenia ja Valgevenega. „Selle piirkonna väärtust on juba varem märgatud nii Moskvas, Hiinas kui Jaapanis, nii et selline hilisem sisenemine ei ole kerge,“ möönis Alatalu.

Peaminister kohtub visiidi käigus oma sealse kolleegi Žantoro Satõbaldijevi ja president Almazbek Atambajeviga. Samuti on kavas kohtumine parlamendi esimehe Ašõlbek Žeenbeekoviga.

Peaministriga on kaasas äridelegatsioon, et aidata kaasa suhete arenemisele ettevõtete tasemel. Visiidi käigus on kavas ka majandusteemaline ümarlaud kohalike ettevõtjatega.

Peaministri äridelegatsiooni kuuluvad Kaubandus- ja Tööstuskoja ettepanekul Defendec OÜ tegevjuht Jaanus Tamm, FEMW OÜ juhatuse esimees Karl Kivi, ASi Tallinna Sadam juhatuse liige Allan Kiil, Incaso/Arco Vara/luteCredit Europe nõukogu esimees Allar Niinepuu, ASi Repo Vabrikud müügiosakonna juhataja Karin Reinaste-Parve ja Eesti Kaubandus- ja Tööstuskoja rahvusvaheliste suhete koordinaator Liis Lehesalu.

Visiidi käigus on kavas avada ka esimene Eesti aukonsulaat Kõrgõzstani pealinnas Biškekis. Eesti aukonsuliks Kõrgõzstanis saab Viktor Kryltsov.

Andrus Ansip on peaministrina käinud Kesk-Aasia riikidest Kasahstanis (2009, 2012), Usbekistanis (2010), Türkmenistanis (2011) ja Tadžikistanis (2013).

Peaminister naaseb Eestisse laupäeval, 14. detsembril.