Kapo kirjutab Iraaki ja Süüriat puudutavas peatükis, et Süüria konflikt on nüüdseks laienenud Iraagi territooriumile ning kõige võimekamaks konflikti osapooleks oli 2014. aasta lõpuks kujunenud terroriorganisatsioon ISIL, mis mullu suvel kuulutas hõivatud Süüria ja Iraagi aladel välja Islami Kalifaadi.

Kapo juhib tähelepanu asjaolule, et oma edule on ISIL märkimisväärselt kaasa aidanud veebipropagandaga, tänu millele soovivad üha uued fanaatiliselt meelestatud isikud reisida Süüriasse ja Iraaki ning anda oma panus Islami Kalifaadi hüvanguks. 

"ISILi propaganda on süsteemne, vägivaldne ja tavainimestele emotsionaalselt äärmiselt häiriv. Sellele vaatamata on niisugusel propagandal radikaliseerunud või radikaliseerumas isikutele inspireeriv mõju," kirjeldatakse raamatus. 

Populaarseks terrorismipropaganda kanaliks on julgeolekuasutuse teatel ajakirja Inspire kõrvale kerkinud ISILi ajakiri Dabiq. Tegemist on mõjusa perioodilise väljaandega: läbimõeldud sisu, pilkupüüdev kujundus, kaasahaaravad ja õhutavad kirjutised ning ilmumine paljudes keeltes. Dabiq on eelkõige värbamisvahend ja suunatud võimalikele välisvõitlejatele lääneriikides.

Rääkides sealses piirkonnas võitlevatest eestlastest tõdeb kapo, et  juba aastaraamatus 2013 teavitati avalikkust, et Eestist on mõned isikud läinud Süüriasse osalemaks sõjategevuses või toetamaks seda. 

"Üks selliseid mehi on Abdurrahman Sazanakov, kes enne Eestist lahkumist külastas regulaarselt Tallinnas Keevise tänaval asuvat islamikeskust. Üksikuid säärase huviga isikuid on Eestis veel ning peale selle oleme tuvastanud, et üha sagedamini külastavad Eestit terrorismi või äärmusrühmitistega seotud välisriikide elanikud," kirjutab kapo.

Nimetatu peatüki juures on aga pilt hõiskavast radikaalsest muslimist, kelle taga on kari lapsi ning pildi all järgmine allkiri: "Džihadistid kasutavad eriti räigelt lapsi ära oma sõnumite levitamisel. Fotol mustas Sazanakovi tütar". Seega vihjab kapo selgelt asjaolule, et islamiriigi eest võitlema läinud Eesti kodanik kasutas ära oma tütart progandavahendina.

Eesti Päevaleht kirjutas juba tänavu jaanuaris, et Lasnamäel sündinud ja kasvanud Sazanakov vahetas usku, võttis uue nime ning temast sai äärmuslane. Facebookis on ta muu hulgas avaldanud foto, millel hoiab õlal tankitõrjerelva RPG (praeguseks on see foto kapo teatel eemaldatud - toim.). Kapo kinnitas ka toona, et Sazanakov sõitis Eestist Süüriasse, et toetada džihaadi või osaleda selles.