Suurbritannia lahkumine Euroopa Liidust sai eelmisel nädalal sisse reaalse käigu ja nüüd seisavad ees pingelised läbirääkimised.

Teisipäevane ETV saade "Foorum" küsis, milline on Brexiti mõju Euroopa ühtsusele, majandusele ja julgeolekule ning kuidas see kõik puudutab Eestit.

Saates väitlesid välisminister Sven Mikser (SDE), riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson (IRL), Euroopa parlamendi liige Urmas Paet (RE), EKRE fraktsiooni esimees Martin Helme, väliskomisjoni liige Marko Šorin (KE) ja Euroopa Liidu asjade komisjoni liige Monika Haukanõmm (VE).

Monika Haukanõmm märkis võimalikust Suurbritanniale EL-ist lahkumise tõttu esitatavast arvest, mis tuleneb varem võetud kohustustest, rääkides, et loomulikult on Suurbritannia huvi õigustada valikut EL-ist lahkuda, mistõttu jäetakse 60 miljardi euro suurusest summast rääkides mulje, justkui tegu oleks karistusega.

Sven Mikser ütles, et ta on vestelnud Suurbritannia välisministri Boris Johnsoniga, kes on öelnud, et see raha ei ole kibestumise allikas. "See ei ole esimene probleem."

Loe saate teravamaid mõtteid blogist!