Sügiseste valimiste peateemadest rääkisid "Foorumis" Kadri Simson (KE), Siim Kiisler (IRL), Urmas Klaas (RE) ja Mart Helme (EKRE) ning arvamuslauas riigiteaduste ekspert Külli Taro ja TÜ vanemteadur Kristjan Vassil.

Saates võeti luubi alla ka omavalitsuste tulubaasi küsimus, mille juures rõhutas Siim Kiisler, et tänane rahastusmudel töötab jõukate omavalitsuste kasuks, kuna raha jagatakse inimeste sissetulekute järgi. IRL on tema sõnul pakkunud välja kompensatsioonimehhanismi idee nendele omavalitsustele, mis asuvad halvemas asukohas.

Klaas nentis, et teda teevad praeguse valitsuse otsuste juures murelikuks uued ülesanded, mille rahastus pole selge.

Samas märkis ta, et me ei tegele sellega, kuidas uut väärtust luua. "Me peaksime mõtlema sellele, kuidas riik ja KOV saaksid rohkem motiveerida ettevõtlusega tegelemist, kus tegelikult tulu tuleb."

Kadri Simson tõi ettevõtluse arendamise ideena välja tasuta ühistranspordi maakondades, mida tema juhitav majandus- ja kommunikatsiooniministeerium veab.

Samuti jõuti Tallinna-Tartu maantee väljaehitamise vajalikkuseni, mida üksmeelselt toetati.

Taro ootab kohalike valimiste kampaanialt, et keskendutakse kohaliku elu küsimustele. "Ootaksin värskeid ja uusi ideid, milline peaks kohaliku omavalitsuse roll."

Mart Helme märkis siiski ka seda, et kohalike omavalitsuste valimiste puhul tuleks keskenduda teemadele, mis on maailmavaatelised. Tema hinnangul tuleks küsida, kas me tahame, et koolidesse viiakse sisse sooneutraalsus või kas pagulastele ehitatakse korterelamuid.

Saate teravamaid mõtteid loe blogist!