Stuudios väitlesid riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Jaanus Karilaid, Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) fraktsiooni liige Andres Metsoja, riigikogu aseesimees Hanno Pevkur (Reformierakond) ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni aseesimees Henn Põlluaas.

Arvamuslauas võtsid sõna Postimehe peatoimetaja Lauri Hussar ja Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel.

Saates keskenduti suuresti maksureformile.

Jaanus Karilaid rõhutas, et maksureformi peaks vaatama tervikpaketina. "Sellega tuleb meie majandusse 160 miljonit eurot. Ma saan aru, et Reformierakond oleks selle raha heameelega ise ära raisanud. Inimesed, kes teenivad alla 1200 euro, ja need pensionärid, kes teenivad alla 1342 euro, võidavad sellest," kinnitas Karilaid ja lisas, et reformi on tunnustanud nii Ene-Margit Tiit kui Heinz Valk.

Hanno Pevkur rõhutas aga, et suurim võit, mida töötavad pensionärid saada võivad, on 12 eurot, kuid kaotus on aga oluliselt suurem. Nii tema kui Henn Põlluaasa hinnangul söövad aktsiisitõusud ja kütusehinna kasv ära selle osa, mille mõned inimesed rohkem kätte saavad.

Andres Metsoja märkis, et tuleb mõelda, kellele enam panustada, kas üksivanemale või töötavale pensionärile.

Põlluaas viitas ülekohtule, mida tehakse töötavatele pensionäridele. "Ülekohus on väga suur, kui töötavad ministrid kaotavad kuni 32 eurot ja töötavad pensionärid 100 eurot," rõhutas Põlluaas.

"Tõesti, meie maksame tulumaksu, aga töötavad pensionärid maksavad oluliselt rohkem. Küüniline on väita, et pensionärid on pursuid ja peavad rohkem maksma. Seal kannatajate seas ei ole ainult need, kes saavad suuremat palka, vaid ka need, kelle tööstaaž on oluliselt suurem, näiteks represseeritud. See ei ole aus," leidis Põlluaas.

Saates kõlanud kõige olulisemaid mõtteid loe Delfi blogist!