Agentuuri reiting tasemel A on investeerimistaseme reiting, mis tähistab seda, et majanduslik olukord võib linna rahandust mõjutada. Investeerimistaseme reiting väljendab agentuuri hinnangut, et linnavalitsus tõenäoliselt täidab oma finantskohustusi. Fitch andis linnavalitsusele ka lühiajalise krediidireitingu tasemel F1, mis jääb ühe pügala võrra alla kõrgeimale võimalikule reitingule F1+.

Fitch põhjendas oma teates kõrget reitingut Tallinna rikka ja mitmekesise kohaliku majandusega, märkides, et see on siiski vastuvõtlik Euroopa üldise majanduskliima mõjudele, kirjutab BNS. Reitingud arvestavad Fitchi hinnangul ka linna kõrget likviidsust ja head finantsjuhtimist ja võrdlemisi madalat võlakoormust ettenähtavas tulevikus. Siiski on linna võlakoormus keskpikas perspektiivis tõusmas, märkis agentuur.

Linna ärirentaabluse määr langeb Fitchi hinnangul tuleval aastal ligikaudu viiele protsendile tasuta ühistranspordi kulutuste ja Eesti majanduse nõrgema kliima tõttu. Siiski andis agentuur reitingule stabiilse väljavaate, kuna ootab ärirentaabluse taastumist seitsmele protsendile aastail 2014–2015, nii et linna põhitegevuse tulemi arvel on võimalik täielikult katta võlgade teenindamise kulu.

Reitingut võib Fitchi hinnangul alandada, juhul kui linna rahandus nõrgeneb, langedes allapoole agentuuri ootusi ja juhul kui sellega kaasneb ühtlasi võlakoormuse kasv. Sellised arengud võiksid kahandada linnavalitsuse põhitegevuse tulemit, nii et sellest ei jätkuks võlakohustuste teenindamiseks. Reitingu tõstmisele võiks viia põhitegevuse tulemi paranemine.

Agentuur märgib, et möödunud aastal oli Tallinna linnaeelarve põhitegevuse tulem 30,2 miljonit eurot ehk 7,4 protsenti põhitegevuse tuludest võrreldes 8,8 protsendiga aasta varem. Mullu kattis põhitegevuse tulem 1,3-kordselt võlgade teenindamise kulu. Linna eelarve puudujääk oli Fitchi hinnangul väike, jäädes alla ühe protsendi kogutuludest. Möödunud aastal oli Tallinna linnavalitsuse võlakohustuste pikkus keskmiselt 10,5 aastat.

Fitchi hinnangul ei ole võimalik tasuta transpordiga kaasnevat kulu ja oodatavalt nõrgema majanduskliima mõju katta linnavalitsuse suurema osaga maksutulust ega linna tegevusega seotud kärbete arvel. Agentuuri ootuste kohaselt katab põhitegevuse tulem lähematel aastatel võlgade teenindamise kulu täielikult ja võlakohustuste keskmine pikkus väheneb.

2014. aasta lõpuks ootab Fitch linna võlakoormuse kasvu 255 miljonile eurole võrreldes tänavu aasta lõpuks oodatava 220 miljoni euroga, kuid see peaks agentuuri hinnangul jääma 55 protsendi tasemele linna põhitegevuse tuludest. Linnavalitsuse võlgade tasumise graafik on jaotatud sujuvalt järgmise 20 aasta peale, märgib agentuur. Tallinna võla teenindamise kulu võib agentuuri hinnangul aastail 2014 ja 2014 olla keskmiselt 27 miljonit eurot aastas.

Tänavu juuni algul kinnitas Fitch kinnitas Eesti riigireitingu püsimist senisel tasemel A+ stabiilse väljavaatega, mis tähendab, et Fitchi antud Eesti riigi reiting on Tallinna linnavalitsuse omast ühe pügala võrra kõrgem. Fitch tõstis Eesti riigireitingut ühe astme võrra tasemelt A tasemele A+ mullu juulis.

Fitch ootab Eesti sisemajanduse koguprodukti (SKP) kasvuks tuleval aastal kolm protsenti.