“Kolmapäeva hommikul tööle minnes olid K-grupi mehed ees ega lasknud enam sisse. Kohale tulnud naisadvokaat andis vaid tunni isiklike asjade pakkimiseks,” ütles galerii konsultant Elin Kard Eesti Päevalehele. “See oli täiesti ootamatu, sest varem lubati meile, et galeriid kinnipanek ei ähvarda.”

Kui Fink kahe kuu eest kultuuriministeeriumilt Tallinna kesklinnas asuva maja ostis, lubas ta hoones struktuurseid muudatusi mitte teha, meenutas Kard. “Karta on, et järgmisena peab Rahva Raamat uksed sulgema.”

AS-i Vaal nõukogu esimees ja põhiaktsionär Aimar Jugaste pidas kuni reedeni Fingiga läbirääkimisi. “Maja ümber käib suur poleemika, kuid see omandivaidlus ei tohiks asjasse puutuda. Minu kompromiss oli anda galeriile kuu aega, et saaks sujuvamalt mujale kolida. Kahjuks ei jõudnud me kokkuleppele. Margus Fingi nii jäik hoiak on mulle arusaamatu,” lausus ta.

Jugaste oletas, et Fingi käitumise taga on soov nõrgestada AS Eliast, kellega Fingi firmal OÜ Vemarro on käsil kohtuvaidlus. Maja seni hallanud AS Elias on ühtlasi üks Vaala omanikest, kellele galerii seni renti maksis.

OÜ Vemarro juhatuse liige Margus Fink ütles BNS-ile, et juuli lõpus edastas maja ostnud ettevõte kõigile kinnistu kasutajatele üürilepingu projektid, sealhulgas AS-ile Vaal. Projekti kättesaamist ja ettepanekut sõlmida uus leping kinnitas Vaala müügijuht Tiina Vainjärv oma allkirjaga.

Kaks kuud hiljem ei olnud AS Vaal erinevalt kõigist teistest üürnikest teinud mingeid ettepanekuid ruumide edaspidiseks kasutamiseks õiguslikul alusel ega olnud maksnud ühtegi senti ruumide faktilise kasutamise eest, märkis Fink.

AS-il Vaal oli Fingi kinnitusel aega uus üürileping sõlmida kaks kuud ja tund aega, mitte üks tund. “Oleme ka varem kinnitanud, et kes üüri ei maksa, peab lahkuma. Ruume tuleb kasutada sihipäraselt, AS-i Vaal kasutuses olnud ruumides pidas oma kontorit AS Elias,” nentis Fink.

“OÜ Vemarro ei ole kultuurivastane ja on teinud kõik endast oleneva, et säästa kinnistus ruume kasutavaid kultuuriga seotud sihtasutusi ja aktsiaseltse,” kinnitas Fink. Ent hea tahe ei saa tema sõnul olla ühepoolne, mõlema poole jaoks peavad kehtima reeglid.

“Kohustused AS Hansa Liisingu ees võimaldavad meil kompromisse teha teatud piirini,” ütles Fink. Kuna kinnistu on ostetud laenurahaga, peab seda efektiivselt majandama. “Ühest riigi vara müügist kahte head asja — palju raha ja palju heategevust — on palju tahta,” tõdes Fink.

Kunstnike Liidu presidendi Jaan Elkeni sõnul näitab galerii tänavale heitmine, et Eesti elab ikka veel röövkapitalismis.

“Kaasaegsest kunstist ja kultuurist hooliv inimene nii ei teeks. Pitsabaari ülevõtmiseks sobivad sellised võtted,” lausus Elken.

Elkeni hinnangul on Vaala puhul tegu Eesti kõige professionaalsema galeriiga. “Vaal üritas 12 aasta jooksul hoida kommertsdžunglis kvaliteeti ja kasvatada ka publikut, et inimestele ei läheks korda üksnes Tauno Kangro ja Navitrolla,” lausus Elken.

Jugaste lubas, et vaatamata tagasilöögile jätkab galerii uues kohas hiljemalt novembris.

Peale eesti kunstnike tööde on Vaalas eksponeeritud ka maailmakuulsate Marc Chagalli, Joan Miro ja Paul Delvaux’ teoseid.

Riik erastas kultuuriministeeriumi hoone sel suvel. AS Elias, mis kasutas kontorina Vaala ruume, jäi erastamisel Vemarro järel teiseks ja on oma kaotuse ning rendilepingu lõpetamise vaidlustanud.