“Meie võtame arvesse ainult soovituslikke reitinguid ning kellelegi ühtegi filmi otseselt keelanud ei ole,” ütles Sõpruse kino ja Tallinnfilmi levijuht Katrin Rajasaare, kelle sõnul ei tohiks kino endale võtta voli kunsti kellelegi ära keelata.

Kõige enam eriarvamusi oli Rajasaare sõnul Sõpruse repertuaaris linastunud Michael Winterbottomi filmiga “9 laulu”, põhjuseks ohtralt paljast kehapinda. Filmi ei soovitatud noorematele kui 14-aastastele.

Rajasaare sõnul on soovituslikke piiranguid rakendades tavaliselt aluseks võetud konkreetsetele filmidele mujal Euroopas seatud vanusepiir. Näiteks USA-s tegutsev reitingute komitee koosneb lastevanematest, kes püüavad otsust langetades määrata sellise piirangu, millega enamik lapsevanemaid nõustuks. “Loodan, et meil Ameerika süsteem kehtima ei hakka, see seab eelisolukorda ka võimsamad stuudiod,” arvas Rajasaare.

Eesti suurimat kino CC Plaza haldava Forum Cinemasi levijuht Lauri Kaare ütles, et nende hinnangul toimib süsteem hästi. “Kaebused, mis meie firmale on seoses filmide vanusepiirangutega esitatud, on seni enamjaolt pärinenud kurjadelt lapsevanematelt, kes pärivad aru, miks nende lapsi ei lubata keelureitinguga filme vaatama,” ütles Kaare. “Oleme ise kõiki meie kinodes linastuvaid filme algusest lõpuni näinud ja oskame seetõttu objektiivsemalt hinnata, mis on linateoses lastele ja noortele sobimatu,” põhjendas ta. Kaare sõnul jääb lapsevanema südametunnistusele see, mis toimub koduseinte vahel.

Praegu on Eesti kinode rangeim vanusepiirang K-16 ehk keelatud alla 16-aastastele. Seni on keelatud olnud õudusfilmid, nagu filmi “Saag” teine ja kolmas osa, “Hosteli” mõlemad osad, filmi “Mägedel on silmad” mõlemad osad ja vägivalla tõttu ka “Kristuse kannatused”.

Kultuuriministeeriumi kunstide osakonna filmikunsti nõuniku Meelis Muhu sõnul on kinodes eneseregulatsioon toimunud kultuuriministeeriumi heakskiidul.

“Usaldame kinosid ja filmilevitajaid,” ütles ta. Muhu leidis, et eraldi komisjoni moodustamine tekitaks tarbetut lisabürokraatiat.

Tänavu keskkooli lõpetava ja juba täisealise tallinlanna Maria hinnangul peaks osa filme kindlasti olema alla 16-aastastele keelatud. “Näiteks “Saag” I ja II, mida ei tohiks nooremaid vaatama lubada ka vanema nõusolekul,” leidis ta. Mängufilmi “Klass” kohta arvas Maria, et alla 14-aastastel on seda ehk pisut vara vaadata.

CC Plaza klienditeenindaja Jekaterina ütles, et noorukeid, kellele pakuvad huvi keelatud filmid, kohtab ta oma töös tihti. Peamiselt ihatakse näha mõnd õudus- või põnevusfilmi. “Mõnikord palutakse enda eest pilet osta mõnel juhuslikul täiskasvanul, kuid kino sees võivad lastelt täiendavat dokumenti küsida teised klienditeenindajad,” ütles ta.

Tarbijakaitseameti avalike suhete peaspetsialisti Evelin Koppeli sõnul laekus möödunud aastal üks filmipiiranguid puudutav kaebus, milles inimene kurtis, et ühes filmis esines väga võikaid stseene. Ta arvas, et selliste filmide puhul peaks kindlasti olema juures teave, et film sisaldab võikaid kaadreid või et seda ei soovitata nõrganärvilistele. Pärast kaebuse laekumist tegi Forum Cinemas viivitamatult sellise muudatuse.