„Osalemine Shanghai Expol on Eesti ja Hiina majandussuhetele täiendava panuse andnud ning Hiina on järjest enam riik, kellega saame koostööd teha transiidi kõrval just info- ja kommunikatsioonitehnoloogia valdkondades,“ ütles Paet Expot avades. „Aasta algul avas välisministeerium Eesti konsulaadi Shanghais, et kontaktide sõlmimisele omalt poolt täiendavalt kaasa aidata – Tallinn on ju Hiinale lähim Euroopa Liidu pealinn,“ rääkis Paet.

Shanghai Expo on pühendatud kaasaegsete linnaühiskondade arengule. „Eesti pealinn Tallinn on mitmeid kordi valitud intelligentseimate linnaruumide hulka. Lisaks meie enda ideedele linnaruumi arendamisel on Eesti paviljonis asuvasse hoiupõrsa kujulisse ideedepanka on kogunenud juba 100 000 ideed linnaühiskonna arendamiseks,“ märkis Paet.

„Maailmalinnadele edasi andmiseks laekunud ideed Eesti näitusepaviljonist avaldatakse netileheküljel SAVECITY.ORG,” lisas ta.

Paet märkis, et kaasav ja kodanikukeskne ühiskond on eelduseks majandusarengule. „Eestis arendatud info- ja kommunikatsioonitehnoloogia lahendused linnakeskkonna ja ühiskonna toimimise parandamiseks, näiteks e-valitsus, e-maksuamet või e-hääletamine kuuluvad just nende hulka, mis ühiskonnaelus osalemist lihtsamaks teevad,“ tutvustas Paet Eesti lahendusi.

Täna on Shanghai Expol Eesti päev. Täna esitles Eesti Expol ka esimest eesti keelest hiina keelde tõlgitud raamatut, kogumikku „Eesti muinasjutud“ August Jakobsoni ja Friedrich Reinhold Kreutzwaldi muinasjuttudest. Eesti päeva tähistamine Shanghais algas juba pühapäeval, mil Eesti Filharmoonia kammerkoor andis kontserdi Expo kultuurikeskuses.