Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Evelyn Sepp ütles, et komisjoni ülesanne on Eesti vabariigi valitsuse asjatundjate komisjoni 2009.aastal valminud lõppraportist tulenevalt Estonia parvlaeva hukkumise põhjuste ja sellega seotud asjaolude väljaselgitamine koostöös riigikogu, valitsuse ning rahvusvaheliste institutsioonidega, teatas Keskerakonna pressiesindaja.

„Samuti on komisjoni ülesandeks sõltumatuse ja läbipaistvuse suurendamiseks koostöö tihendamine erinevate riikide laevahuku põhjusi uurivate institutsioonide vahel,“ märkis Sepp. „Töö käigus faktiliste asjaolude tuvastamise ja järelduste tulemusena tekkinud ettepanekute tegemine riigikogule, Eesti vabariigi valitsusele ning teistele uurimise osalise riikidele ja institutsioonidele, järelevalve vabariigi valitsuse tegevuse üle, mis seondub laevahuku põhjuste ja/või sellega seotud asjaolude väljaselgitamisega.“

Sepp ütles, et komisjonil on õigus kutsuda välja isikuid ja nõuda ülesannete täitmiseks vajalikke andmeid ja dokumente. Komisjoni volitused on eelnõu kohaselt 31. detsembrini 2010.


„Seaduserikkumise või sellele viitavate asjaolude ilmnemise korral on komisjon kohustatud edastama materjalid vastavatele asutustele,“ märkis Sepp.

„Komisjon informeerib üldsust töö käigus väljaselgitatud asjaoludest. Komisjoni otsusega kaasatakse töö tagamiseks vajalik arv töötajaid ja eksperte ning komisjonil on õigus tellida ettenähtud korras arvamusi ja ekspertiise.“

Sepp esitas ka justiitsminister Rein Langile arupärimise, millega soovib teavet valitsuse asjatundjate komisjoni 2009.a. valminud lõppraportist tulenevate järgmiste sammude ja tegevuse kohta.

Sepp andis riigikogule üle 150 allkirjaga Estonial hukkunute omaste petitsiooni, milles samuti nõutakse uurimise taasavamist.