Evelin Ilves avaldas heameelt, et Poola saatkond on Chopini sünniaastapäeva tähistamiseks võtnud korraldada niivõrd mastaapse ettevõtmise nagu Chopini Aasta Eestis. “Aasta raames on juba toimunud mitmeid kontserte, ühtlasi rahvusvaheline õpilaste klaverikontsert Narvas ning Chopini elu ja loomingut kajastav kooliõpilaste konkurss,” märkis presidendi abikaasa, teatas presidendi kantselei.

“Tänan Poola saatkonda selle Eestile tehtud kingituse eest – lõhnav ja elav mälestusmärk Chopinile on tõesti midagi harukordset, silmatorkavat ja meeldejäävat. Hoidkem seda aeda siin hästi ning hoolitsegem nende istikute eest hoole ja armastusega,” lisas Evelin Ilves.

Roosid istutati Georg Otsa nimelise muusikakooli esisele nn Elleri platsile. Lisaks Evelin Ilvesele istutasid lilli ka Poola suursaadik Tomasz Chłoń, Tallinna linnapea Edgar Savisaar, Georg Otsa nimelise muusikakooli direktor Aarne Saluveer, Eesti Klaveriõpetajate Liidu esimees Lembit Orgse, üks noorimaid klaveriõpilasi Ida-Ulita Vooglaid Vanalinna Hariduskolleegiumi Muusikakooli eelklassist ning Chopini Aasta Aukomitee liikmed - Georg Otsa kooli ja Muusikaakadeemia klaveriõppejõud Lauri Väinmaa, Narva Chopini festivali peasponsor Mirosław Pieńkowski, ERR-i juhatuse esimees Margus Allikmaa, Prantsusmaa suursaadik Frédéric Billet ning EMTA rektor Peep Lassman.

2010. aastat tähistatakse Fryderyk Chopini Aastana, kuna siis möödub 200 aastat kuulsa helilooja ja pianisti sünnist. Paljudes riikides, kus asuvad Poola diplomaatilised või kultuuriesindused ning leidub Chopini loomingu austajaid, kutsutakse kokku korralduskomiteed, mille ülesandeks on heliloojale pühendatud muusika-, teadus- ja kultuuriürituste kureerimine. Eestis on Komitee ja Chopini Aasta patrooniks Evelin Ilves.