Täna hommikul ETV saates “Terevisioon” esinenud Evelin Ilves rääkis, et on kuulnud koolilastelt, kui vastikut hakklihakastet koolis valmistatakse — hall vedelik milles ujuvad mustad täpid. “Huvitav, kuidas on võimalik nii õudset hakklihakastet teha?” imestas proua Ilves ning nentis, et sellist kastet on võimalik valmistada vaid siis, kui kasutada hakklihasegu, mis ei sisalda sajaprotsendiliselt liha, vaid sinna on lisatud kõikvõimalikke lisaaineid.

“Kui lastel läheb kõht tühjaks, siis probleem ei ole eelkõige selles, et süüa on liiga vähe, ega selles, et antakse liiga harva, vaid probleem on selles, et antakse ebakvaliteestet toitu,” sõnas Ilves. “Kui sulle antakse lödiks keedetud makarone, siis läheb kõht tühjaks kümne minuti pärast,” lisas ta.

Riigi esileedi kinnitas, et riigi raha eest tuleb pakkuda tervislikku toitu, mis on valmistatud köögiviljadest ning muust kohalikust ja sesoonsest toorainest. Tema sõnul tuleks viia kokku kohaliku toidu kasvatajad ja koolitoidu valmistajad.

“Selle asemel, et pakkuda makarone, tuleks pakkuda köögivilju,” märkis proua Ilves.

Mis puutub vähesesse rahasse, mille eest koolilõunaid valmistatakse, siis üks kindel kokkuhoiukoht on liigse suhkru eemaldamine. “Me kasutame liiga palju suhkrut — koogid, siirupid, morss, jube magus tee ja kakaod, transrasvade peal tehtud saiad, seda ei peaks üldse õpilastele pakkuma,” sõnas Ilves.

Ilves märkis, et kui võtta iga lapse igapäevasest ratsioonist maha kaks teelusikatäit suhkrut, säästaks aastas kolm miljonit krooni.