Lahemaa rahvuspargi piires avastatud kolm tonni masuuti tuleb ornitoloogide hinnangul võimalikult kiiresti kokku korjata, sest aprillis algab veelindude massiline ränne, vahendab ETv24 “Aktuaalse kaamera” uudist.

“Osa merepiirkonnast on kaetud jääga, mis tähendab, et igasuguseid otseseid mõõtmisi nii õlireostuse suuruse kui ka koguse kindlakstegemiseks on raske prognoosida. Samuti on keeruline prognoosida seda, kuhu see õlireostus liigub,” ütles TTÜ Meresüsteemide Instituudi vanemteadur Urmas Raudsepp.

Keskkonnainspektsioon uurib, kas õlireostus on kindlalt pärit Vaindloo saare lähistel uppunud laevalt Runner 4. Soomlaste Merikarhu tehtud veealune video laevakerest leket ei näidanud.

“On tõenäoline, et see reostus lekkis laevalt välja järgnevate tundide jooksul, kui laevavrakk merre vajus. Praegusel hetkel on meil selle video inspektsiooni põhjal näha, et laeva pardas on lõhe,” ütles piirivalveameti reostustõrje jaoskonna ülem vanemleitnant Silver Vahtra.

Sündmuskohal hoiab reostusel silma peal piirivalvelaev Valvas, samuti teeb kopter igapäevaseid seirelende.

Seda, kas EVA-316 hüdraulika mitmemeetriste jääpankade seest reostuse kokkukorjamisega hakkama saab, otsustab reosturkorje tehnika tootnud firma esindaja kohapeal.

Kuresoo hinnangul on jääst vabanenud vee olemasolu korral linnud Eestis kohal nädalaga, mis tähendab, et reostuse kokkukorjamisega on kiire.