Eesti taasiseseisvumise aastapäeva eelõhtul 19. augustil lauldakse Tallinna lauluväljakul ja üle maailma üheskoos kõigile tuntud ja tähenduslikke laule.

„EV100 suvisel peonädalal toimub ainukordne üheslaulmine, millega kutsume kaasalauldes ühinema Eestit kalliks pidavaid inimesi kodumaal ja üle maailma,“ sõnas Riigikantselei EV100 suursündmuste juht Margus Kasterpalu.

„Suvine peonädal on parim aeg kokkusaamisteks ja ühtehoidmiseks. Üheslaulmisel saab kaasa lüüa nii Tallinna lauluväljakul kui ka Eesti Televisiooni või interneti vahendusel mistahes külaplatsil, linnaväljakul või kodudiivanil kogu maailmas,“ selgitas Kasterpalu.

EV100 üleilmse Üheslaulmise kunstilise juhi Tõnu Kaljuste sõnul on taasiseseisvumise aastapäeva eelõhtu lauluvõimu ja suminat täis.

„Taasiseseisvumisele eelnesid aastad, mil olime keelatud laulude laulmisega algust teinud. Tasahilju muutusid need keelatud viisid loomulikeks ning „Eesti lippu“ lauldes ei salanud me enam maha ei lippu ega laulu.

Juubeliaastal teeme taaskord midagi erakordset, nüüd aga oma vabaduse tähistamiseks. Üheslaulmisel laulame ühtse rahvana 100 minutit järjest eesti isamaalistest lauludest tantsulauludeni, lastelauludest armastuslauludeni. Olgem sõbrad ja laulame ühise rahvana 100 minutit järjest eesti keele ja eesti meele auks!“

Üheslaulmine koosneb kahest osast. Esimeses osas „Laulu võim“ lauldakse eeslauljate juhendamisel 100 minutit järjest.

Sellele järgneb kontsert „Sajandi sumin“, kus saab kaasa laulda koos mitmete armastatud Eesti bändidega. EV100 muusikaprogrammi kuuluva „Laulu võimu“ ja „Sajandi sumina“ korraldaja on Nargenfestival.

Üritusest teevad 19. augustil otseülekande Eesti Televisioon ja Vikerraadio. Sündmuse lisainfo ja piletiinfo Tallinna lauluväljakul osalemiseks leiab EV100 lehelt.

Sissepääs Tallinna lauluväljakule avaneb kell 17. Üheslaulmine algab kell 19, sündmuse orienteeruv lõpuaeg on 0.30.

Eesti Vabariigi 100. juubeliaastal tähistatakse taasiseseisvumispäeva suvise peonädalaga, mis toob Eesti inimesed ja nende sõbrad kokku suurtele ühisüritustele. EV100 suure suvise peonädala sündmused leiab veebikohas www.ev100.ee.