Arvamusfestivali kommunikatsioonijuht Liis Kängsepp ütles Delfile, et Avatud Eesti Fond, mis on üks olulisemaid Arvamusfestivali toetajaid, püüdis juba mullu leida mõtteid, kuidas laiendada festivali geograafilist haaret. „Fondi juht Mall Hellam ütles toona, et tuleks leida võimalusi, et näidata toetust Ukrainale ning anda Arvamusfestivalile rahvusvahelist mõõdet,“ sõnas Kängsepp.

Kommunikatsioonijuhi sõnul koorus Ruslana nimi välja ühistest aruteludest Arvamusfestivali meeskonnaga, seda enam, et Mall Hellam oli Ruslanaga põgusalt ka tuttav.

„Eestlased mäletavad Ruslanat ehk enim kui ukrainlannat, kes võitis Eurovisiooni lauluvõistluse ning paljud ei teagi, et tegelikult on Ruslana ka tuntud kodanikuühiskonnaaktivist, kes veetis 2013. aasta lõpus vaat et kuid Kiievi Iseseisvusplatsil,“ rääkis Kängsepp. „Ta on veendunud, et Ukraina peaks liikuma Euroopa Liidu suunas ning toetas juba 2004. aastal Ukrainas toimunud nn Oranži revolutsiooni.“

Ruslana on osalenud erinevates heategevusprojektides ning ta on ka UNICEFI hea tahte saadik. Aastatel 2006-2007 oli Ruslana Ukraina ülemraada Viktor Juštšenko juhitava erakonna Meie Ukraina (Наша Україна) saadik.

„Ruslana roll Euromaidani sündmustes ja laiemalt on silmapaistev, tema aktiivsus, hingestatus, soov ehitada paremat riiki on imetlusväärne” vahendas Kängsepp Hellami sõnu. „Tundus huvitav kutsuda Arvamusfestivalile just selline inimene, kes saaks jagada oma kogemusi ja tuua sisse rahvusvahelist dimensiooni. Lisaks on oluline näidata toetust Ukrainale.”

Ruslana ja Svjata Vatra solist Ruslan Trochynskyi astuvad Avatud Eesti Fondi laval üles 14. augustil kell 15.30. Arutluse all on Ukraina tulevik ja olevik. Rõhk on tulevikul - mis peaks saama, kuhu Ukraina liikuma? Kui konflikt kestab edasi, missugused on targad valikud?