“Lisaks oleme natuke raha, tuhandekrooniseid toetusi, saanud ka Eesti annetajatelt,” ütles Eesti euroliiduvastase organisatsiooni Uurimiskeskus Vaba Euroopa (UKVE) juht Martin Helme.

Peale eelnevate summade eurovastaseid omalt poolt 56 200 krooniga toetanud Suurbritannia parlamendi lordide koja kauaaegne liige lord Malcolm Pearson soovitas eesti rahval hääletada referendumil “ei”.

Samas soovitas Pearson neljapäeval UKVE korraldatud pressikonverentsil nõuda uut referendumit pärast seda, kui Euroopa Liidu põhiseadus on saanud oma lõpliku kuju.

Pearson hoiatas eestlasi EL-i eest ning väitis, et EL on ebademokraatlik ning sunnitud ühendus, mis ei taga riikidele rahu. “Sõjad tekivad vähese demokraatia tõttu ja siis, kui inimesed on sunniviisiliselt teatud liitu surutud — EL-il on aga need mõlemad aspektid olemas ja minu arvates on EL ohtlik liit,” ütles Pearson, kes peale Eesti eurovastaste on aidanud ka Poola euroskeptikuid Euroopa Liidu vastases selgitustöös.

UKVE nõukogu liige Ivar Raig ütles, et riigikogu Euroopa asjade komisjoni esimees Rein Lang on tekitanud kahtlusi, nagu poleks Suurbritannia skeptikute annetused antud õilsatel eesmärkidel ning nagu oleksid nende motiivid kaheldavad. “Alusetud süüdistused püüame ümber lükata,” ütles Raig, kelle sõnul on Eesti valitsus käitunud äärmiselt ebademokraatlikult EL-i poolt- ja vastukampaaniaid rahastades.

“Eesti poliitiline eliit süüdistab meid täiesti ebademokraatlikult annetajatelt kokku korjatud summade eest, nagu see raha oleks ebapuhas. See on lihtsalt alatu,” ütles Raig. “Kutsume valitsust tagama Eestis suuremat demokraatiat, kuna referendumiga me sellest vaid eemaldume.”