Avage nüüd, palun, ausalt ja avameelselt oma suhe feminismiga. Mis see Teie meelest on, missugune on Teie suhe sellega? Mismoodi hakkaks Teie feminism Euroopas silma paistma?

Kui juba ütlete, et minu feminism, siis seostategi ju mind feminismiga. Küllap valin üheks komisjoniks EP-s naiste- ja võrdõiguslikkuse komisjoni, sest pooldan võrdõiguslikkust nii palkades kui ka karjääris, kui võimed võrdsed. ENE järgi on aga feminism naissoo tunnuste esinemine meesorganismil.

Mida te teeksite esimeses järjekorras, kui teid valitakse Euroopasse? Palun üks konkreetne ja põhjendatud toiming.

Esimeses järjekorras pressiksin enda Keskkonnakomisjoni ja hakkaksin tegelema sellega, millega me roheliste partei puudumisel ei tegele. Olen kindel, et keskkonna probleemid on nii Eesti kui ka Euroopa omad ja ühist keelt kergem leida. On konkreetseid asju, mida seal kindlasti tahaksin esile tuua, neid pidevalt korrates nagu Cato kordas, et Kartaago tuleb hävitada. Aga mina ei taha hävitada, vaid kaitsta ja ülesehitada.

Mille või kelle eest on vaja kaitsta Eesti krooni?

Oleme praegu seisundis, kus on otsustatud valmisolek eurole üleminekuks, kõik muu on veel lahtine. Kui näeme, et need EL riigid, kes ei ole ühinenud rahaliiduga saavad palju paremini hakkama — nii Taanis, Suurbritannias kui ka Rootsis on kasvõi palju vähem tööpuudust, siis on ju põhjust ka meie inimestele paremat tööturgu võimaldada. Kui jälgida, kuidas hiilivad oma kohustustest kõrvale jõukad Saksamaa ja Prantsusmaa, siis miks neid veel toetada. Ka Läti ja Leedu ei kiirusta euroga — nii on nad ju äsja mõlemad deklareerinud.

Millele tuginedes Te väidate, et Eesti kroon on euro tsoonis kasulik Eesti majandusele? Kas on olemas mingeid selleteemalisi uuringuid või on tegemist ainult emotsionaalse reklaamlausega?

Nagu juba öeldud, elavad EL need riigid, kus on oma raha, praegu keskmisest paremini — nii et ei ole tegemist emotsionaalse loosungiga kuigi praegused reaktsioonid sellele näitavad, et emotsioonidele on meie loosung mõjunud küll.

Ehk tuleks Eesti kroon siduda lahti eurost?

Mitte keegi ei oska veel öelda, mis saab uuest Euroopa Liidust, kuhu liitus mitu mitte just kõige jõukamat ja probleemidevabamat riiki. Võib-olla ei jää ühel päeval tõesti muud üle, et Eesti majandusele on kõige kasulikum kroon eurost lahti siduda ja siduda ta kokku hoopis mõne muu tugeva valuutaga. Praegu see päevakorral ei ole.

Eesti EL-ga ühinemislepingus on fikseeritud Eesti üleminek eurole, kas kavatsete edaspidi seda lepingut denosseerida või lisada klauslid?

Meil on fikseeritud valmisolek üleminekuks nagu liitumislepingus kirjas. Üleminek ei ole sellisena kirjas ja me võime ja peamegi tegelikul üleminekul rahvalt küsima. Rahvahääletus selles asjas näitab enamatki — kas rahvas, siis juba mõnda aega EL kodanikena, on üldse EL-ga rahul. Kõik teame, milline oli rootslaste suhtumine oma krooni väljavahetamisse.

Kas Rahvaliit, sh. ka Teie, oletegi natsionaalsotsialistlik ühendus või jätate te ainult sellise mulje, et valijaile rohkem meele järgi olla?

Oleme rahvuslik-konservatiivne partei, mis täielikult erineb natsionaalsotsialistlikust. Vahest tuleks natuke endale selgeks teha, mis on natsionaalsotsialism enne kui nii ränkade väidetega välja tullakse. Kas arvate, et Eesti valijale on siis natsionaalsotsialism meelepärane? Hoidku taevas!

Mida te peale Eesti krooni säilimise veel lubate teha?

Kavatsen EP puhvetis jah ainult kroonides maksta! Aga tõsiselt — jah, kavatsen kaitsta eesti loodust ja eesti inimest ning viia Euroopasse väärtuslikke eesti kogemusi ning tuua sealt koju nende omi — see on üldsõnaline vastus, konkreetsem võtaks aega, aga jah, eesti loodushoid on mul südamel ja Rahvaliit on just see erakond, kes neile asjadele kõige rohkem tähelepanu on pööranud.

Kuidas suhtute lesbidesse ja homoseksuaalidesse? Kas homod võiksid abielluda, Eestis?

Suhtun nagu inimestesse ikka, kellesse sümpaatiaga, kellesse ettevaatusega, seksuaalsed kalduvused ei mõjuta ju isiksuse neid omadusi, millega me suhtleme muus sfääris. Tahaksin näha praeguste vabaabielu suhete asemel rohkem seda, et noored vastassoost koos elavad inimesed astuksid abiellu, näen selles siiski perekonnale turvatunde loomist.

Milline on teie seisukoht tarkvarapatentide suhtes?

Tunnen probleemi põgusalkt, eile oli see vist Riigikogus arutlusel, aga arvan, et see pole veel küllaldaselt ettevalmistatud asi.

Kumba te toetate, kas Linuxit või Windowsi?

Töötan Windowsiga, aga mitmed mu sõbrad on Linuxi fännid ja nad on üritanud mulle Linuxi eeliseid selgeks teha ning ausalt öeldes olen neid peaaegu juba uskuma jäänud.

Kas Rahvaliit on riikide liidu või föderatsiooni poolt?

Rahvuslike konservatiividena toetame muidugi rahvusriikide liitu.

Kas teie arvates on integratsioon euroliidus läinud juba liiale?

On ja ei, oleneb valdkonnast. EL pagulaspoliitika finesse ma ei tunne, uues põhisseadusleppes fikseeritu ei ole ju veel lõplik. Kui Portugali tahtel on porgandist saanud puuvili, siis…

Kellega teeb Rahvaliit koostööd Europarlamendis? Kas vasak-või parempoolsetega?

Teeme esmajoones koostööd oma partneri Rahvusriikide Liiduga, aga on valdkondi, kus koostöö on kindlasti kui mitte parlamendiülene siis mitme fraktsiooni vaheline. Ja koostööd tehakse ju ka komisjonides, kus on koos erinevate fraktsioonide esindajad.

Lõik Teie programmist: Jätkame pingutusi rakendamaks tõhusaid piiranguid maa müümisel välismaalastele. Ootan siin kommentaariks paari Teie poolset mõtet ja ettepanekut piirangute tegemiseks.

Oleme seisukohal, et suur sõna on siin kaasa rääkida kohalikel omavalitsustel, keda ostjatest eelistada. Arvame, et nad oskavad ka nn tankiste ära tunda.

Millal kehtestatakse lastetusmaks? Kas olete nõus, et 3+ lapsi kasvatavate perede suhtes oleks õiglane, et kui solidaarset lastetusmaksu ei kehtestata, siis peaks loobuma ka solidaarsest vanaduspensionist?

Lastetusmaksu kehtestamise ettepanekud pole veel päevakorral olnud ja ennustamisega ma ei tegele, pole isegi ulmeromaane kirjutanud. Solidaarsuspension meil ju tegelikult juba on — sotsiaalmaksu maksavad kõik, kõik aga pensioni ei saa — solidaarsus.

Teie kui tark inimene — kas Te ise usute Rahvaliidu valimisloosungeid ja -lubadusi europarlamendi valimisteks?

Usun ikka, katteta lubadusi pole Rahvaliit ju andnud — meie loosung on tegelikult kõige konkreetsem. Ja kaitstes Eesti krooni kaitseme ju selle krooni kõige väärtuslikumaid juveele — eesti inimest ja Eestimaa loodust.

Missugust rolli mängivad värvideta pildid Teie kampaanias? Kas Teie arust ei tundu mustvalged pildid Teie erakonna liikmetest vanade ja väsinutena?

Ma ei ole PR asjatundja, aga mustvalgete piltidega krooni rahatähe värvida taustal anname ju selge vihje Eesti krooni kaitsmisele. Ka eesti kultuuritegelaste ja teadlaste pildid meie rahatähtedel ei ole mitmevärvilised.

Kas praegused valimised on Rahvaliidu jaoks kuidagi väga erilised, et kõikvõimalikud meediakanalid on viimse piirini Rahvaliidu reklaamiga üle ujutatud?

Mitte erilisemad kui kõigile teistele. On ju kena, kui Teie pilk on koondunud just meie reklaamile, aga tegelikult on linnas näha veel palju jõulisemaid läbimurdeid.

Kuidas küll Teie sinna Rahvaliitu sattusite?

Mulle meeldis Rahvaliid loosung: kodust algab Eestimaa, sest pean kodu osa inimese kujunemisel kõige olulisemaks. Ka eestluse elujõu eest seismine on mulle südamelähedane.

Milliseid keeli Te valdate?

Inglise, vene, saksa ja soome keelt, kahte viimast perfektselt. Saan hakkama ka rootsi keelega ja olen Lauri Leesi juures õppinud prantsuse keelt, aga tean, et EP-s piisab inglise keelest.

Olite Tallinna Moemaja mannekeen. Teie pildid olid Moemaja ajakirjas Siluett. Kas tegevus moemaailmas andis Teile midagi, mida saate nüüd kasutada poliitikutöös: näiteks esinemisjulgust, enesekindlust?

Mannekeen olin n-ö möödaminnes ja esinemisjulgusest või enesekindlussest ei olnud mul nagunii puudus. Hoopis rohkem läks Silueti töös vaja mõistust ja kirjutamisoskust.

Kas EL parlamenti on vajalik valida pikakoivalisi modelle ja musklites sportlasi,või on valitavatel ka vaja mõistust. Kuidas Teie sellesse suhtute?

Oleneb, mida valija EP all mõtleb, kui miss Worldi võistlusi või olümpiat, siis tuleb ka vastavad valikud teha. Aga enne võiks siiski EP koduleheküljel ringi vaadata.

Mis Teil joodikute vastu on? Alkoholi tarbimine on igaühe vaba valik. Käskude ja poliitikaga siin midagi ära ei tee.

Mul on joodikute vastu kaastunne. Poliitikaga ikka teeb, kui riik on kujundanud aruka ja mitte keeldudest ja käskudest kubiseva vastava poliitika, siis ei saada arugi, kui kenasti ning tasa ja targu see toimib. Eesmärk on ju ikkagi meie inimesi hoida ja säästa.

Kas olete lõpetanud hommikuse konjakijoomise?

Lindgren on tore kirjanik, aga minu lemmikraamat tema sulest on Meisterdetektiiv Blomquist.

Kuidas on Teie tervis?

Tänan küsimast, tervis on hea.

Missugune on Teie praegune suhe Vaino Vahinguga? Ja üldse, kas Teil praegu on mees ja kui on, siis kes?

Homseks on VV kutsunud mind oma Suvekooli etendusele Karepas. Lähen huviga, sest näidend räägib meie elust ja minu osas on Ülle Lichtfeld, keda näitlejana kõrgelt hindan. Minu praegune mees on ajakirjanik ja kirjanik.

Tänan huvitavate küsimuste eest. Kui midagi veel küsimata jäi, siis võib seda teha aadressil maimu.berg@finst.ee Soovin kõigile teie elu ilusaimat suve!