Lugesin prügikasti pealt, et reformikad lubavad endal kasvõi nina veriseks taguda, peaasi, et saaks selles räpases poliitikasupis kedagi esindada. Kas EP on Teie meelest masohhistide klubi, kelle peamine lõbu on ennast peksta lasta?

Fakt on see, et suurriikidest saadetakse EP sageli teine koosseis. Lugege raamatut “jah, härra peaminister”. Ma pole kindel kas Eesti-sugune väikeriik saab seda endale lubada. Kallase puudumine annab Eestile endast juba täna tunda.

Kas tõesti arvate, et teie prügikastireklaam lööb läbi? Miks Teie plakatitel puudub reformierakonna logo?

Kui arvaksime, et läbi ei lööks, pole seda reklaami teinud. Arvan, et selle reklaami tüüp vastab minu isiksusele, milles on oluline koht iroonial, sealhulgas eneseiroonial.

Kuidas te nende (hinna)ennustustega NII puusse panite ? Kas te äkki ei oska reaalselt hinnata tekkivaid situatsioone?

Ei ole puusse panemist veel täheldanud. Andke ajal küpseda. Kuigi jah, bensiini hinna madalus on täna nördimaajav. See oleks pidanud olema kõrgem. Küll ta 15 kroonini liitrist veel jõuab. Päev on veel noor. Muideks, hinnake minu suhkruennustust. Ütlesin, et 16 krooni, Lõuna-Eestis olen näinud juba 24. Õlle hind oli pakutud vaikses lootuses, et nii ei lähe.

Kui toimus EL hääletamine siis olite eurovastaste leeris, kas nüüd kui Te esindate Reformierakonna püüdlusi europarlamenti pääsemisel on Teie põhimõtted muutunud?

Artikkel eurofoob Gräzinist ilmus Eesti Ekspressis 16. detsembril 1994. Artikkel lõpeb sõnadega “oleme eurooplased ka selletõttu, et meilgi on oma eurovastane”. EL liitumisprotsess algas kolm aastat hiljem. Väidan, et nende 10 aasta jooksul pole minu vaated EL osas muutunud.

Miks te korjate hääli padu-eurooptimistidele? ehk selge on see, et teie ise europarlamenti ei saa ning teid kasutatakse lihtsalt valimiskalkunina, et Keskerakonnalt euroskeptikute hääli ära tõmmata.

Väidan, et olen poliitikuna piisavalt tugev isiksus, et korjan oma hääled ära. Pääsemine on iseasi. Mul on isegi oma väike logo olemas, milleks on Ave Nahkuri joonistatud väike sümpaatne kaamel, mis tähendab minu teatavat üksiolemist nagu hüüdja hääl kõrbes. See on üksiolemine mainstream-liberalismis. Väidan, et Reformierakond on ainus erakond Eestis, kes ELis üldse midagi tehtud saab. Kahjuks ka ilma Gräzinita, kui vaja.

Oletagem, et europarlamenti pääsevad peale Teie veel näiteks mõni Rahvaliidu eurovastane ja näiteks V. Savisaar Keskerakonnast. Kui töövõimeline oleks Eesti esindus, kui pooled saadikutest panevad euroteemadel konstantselt pidurit?

On olemas konstruktiivne kriitiline hoiak. Lolluse peatamine ei ole lollus. Arvan, et Eesti põhiküsimustes, nagu meie iseseisvus ja allesjäämine, ollakse ühte meelt, kui sotsid välja arvatud. Nemad on ainsad, kes on otseselt astunud välja Eesti riigi säilimise vastu. Muide, isegi nendega me oleme olnud koalitsioonis.

Teie EL-vastasus on vesi USA ja Juudiriigi ärieliidi dollariveskile, mis Iraagi sõja näite põhjal või näiteks arvuti tarkavara arengu pärssimisega vastandub EL liikmesriikide majanduse ja julgeoleku huvidele. Palun selgitada, mis kasu kerkib Eestile sarnase poliitika toetamisest?

Eeldab loengut, vastan lühidalt: Eesti eksistentsiaalne huvi on tasakaalustada oma suhted nii Euroopa Liidu suhtes kui ka transatlantiliselt. Me peame elama maailmas, kus on vastuolud ELi ja Inglismaa vahel, Prantsusmaa ja Saksamaa vahel, USA ja EL-i vahel ja nii edasi. Muide, see eeldab palju võimsamat välisteenistust, kui meil täna on. Juudi vandenõude teooria on väga huvitav ja lõbus meelelhutusteema, millest võib rääkida kunagi edaspidi.

Mida te arvate osade euroskeptikute üleskutsest boikoteerida 13.06 valimisi?

Täielik rumalus ja vastutustundetus. Sama arvan ka Isamaaliidu kampaaniast vältida poliitilist teavitamist ja -reklaami. Saatus on õiglane ja maksab üleskutsujatele kätte.

Kas Europarlamendi liikmel on õigus mingeid regulatsioone algatada? Kui palju on selliseid regulatsioone, mille kehtimahakkamine eeldab europarlamendi liikmete poolthäälte enamust?

Mitte mingit õigust ei ole.

Kas EL-ist siia roniva bürokraatiaga on võimalik üldse midagi ette võtta või jäämegi selle laviini alla?

Ma ei usu, et see bürokraatia siin palju suureneb, pigem minnakse siit sinna bürokraatideks kui vastupidi.

Teie üks konkurente Bõstrov toetab 2 keelset Eestit. Mis te arvate, kas vene keel kui Eesti Vabariigi teine riigikeel üldse muudaks muulaste elus midagi ?

Mitte midagi. Bõstrovi seisukoht on ühekäiguline provokatsioon ja tema kinnisvara-projekti PR-osa. Olin üleeile Maardus ja tean, mida räägin.

Kui oleks valda ainult kahe kandidaadi vahel — Carmen Kass ja Erki Nool, siis kumba Teie eelistaks?

Kui maksavad meelelahutuslikud kriteeriumid, siis ma valiksin mõlemad. Mõlemad on tublid tööinimesed. Carmen Kassi isaga olen tuttav vanadest aegadest. Aga ma ei tea, kui kõrgele peaks europarlamendis teibaga hüppama, seal peaksid olema liftid.

Kui me ei lähe üle eurole, kas siis tuleb meie krooni kaetamatus päevavalgele ning kroon devalveeritakse?

Sellist varianti ei eksisteeri, me läheme üle eurole.

Millised on Euroopa ühtse rahapoliitika perspektiivid ja ohud? Kas on ette näha stsenaariumi, et mõni liikmesriik on huvitatud siseriiklikult inflatsiooni genereerimisest (välisvõla vähendamiseks) või pole see reaalselt võimalik?

Need vastandhuvid eksisteerivad ka reaalselt. Küsimus on selles, kui palju Euroopa Keskpank suudab seda kõike ohjata. Loodan, et pikas prespektiivis mõistavad kõik riigid, et eelarve- ja rahadistsipliini kadumine oleks Euroopa majandusele katastroofiliste tagajärgedega.

Kuidas suhtute illegaalsete immigrantide ja valepagulaste sunduslikku väljasaatmisesse Euroopast?

Positiivselt.

Mida Reformierakond teeb selleks, et lõpetataks eestlaste keeleline diskrimineerimine ja et info oleks Eestis kõikjal ja alati kätte saadav riigikeelsena?

Internetimaailm on nii võimas, et selle vastu ei saa isegi Delfi, Eesti riigist rääkimata. Soovija võib oma arvuti ümber teha ja kasutada Windows Office asemel Kontori Akent. Minu meelest ametlikes dokumentides on Eesti riik keeleseadusest kinni pidanud.

Kas isiklikult Teie ja Reformierakond peavad vajalikuks nõuda Euroopa Liidult solidaarsuspakti täitmist selles suhtes, et USA tühistaks viisanõude Eesti Vabariigi kodanike suhtes. Kas EL peaks seda USA-lt nõudma ja keeldumise korral kehtestama USA suhtes vastusanktsioonid(viisanõude).

Jah, pean seda vajalikuks. Vastusanktsioonide asetamine läbirääkimiste lauale on mõeldav, kuid sõpradena peame mõistma ka ameeriklaste muresid, eriti praeguses ülidramaatilises sõjalises olukorras. Ameeriklased on meie liitlased NATOs ja ka ideoloogiliselt.

Kas Teie arvates peaks toiduainete ja ravimite käibemaksu Eestis langetama vähemalt EL keskmisele tasemele? Teatavasti on EL käibemaks eelnimetatud kaupadele ca 2 korda madalam kui hetkel Eestis kehtiv käibemaksu määr.

Absoluutselt, kui te kuulete sõna “maks”, siis on see midagi sellist, mida tuleb vähendada. Teatav maksuline diskrimineerimine on paratamatu (aktsiisid), ent see peab olema väga avalik ja nähtav.

Kas EL riikides kasutatakse sama riigile kasulikku statistilist mudelit nagu Eestis keskmise palga arvestamisel? Kui suur on Eesti tegelik keskmine palk (näit. kinnipeetud tulu- ja sotsiaalmaksu alusel)?

Raske vastata, ei valda teemat piisavalt, kuid Euroopa Liidu statistilised mudelid petavad üldiselt paremuse suunas. Nägime seda, kui Eesti varad rehkendati ringi — tuli välja, et meie keskmine sissetulek on suurem, kui statistika näitab. Muide, kas panite tähele — tegelik elu ei läinud sellest paremaks.

Mart Helme väidab, et eurosaadik hakkab saama tohutuid hüvitisi (koos palgaga 433 600 kr kuus). Mida Teie selle rahaga kavatsete teha?

Erinevalt noorest kolleegist Helmest pole mul aega olnud sissetulekute teemaga tegeleda.

Millisena näete Eesti hariduspoliitikat tulevikus?

Õiglasemana, kus lõpetatakse erahariduse riiklik survestamine ja diskrimineerimine. Olukorras, kus avaneb Euroopa haridusturg, muutub haridus odavamaks. Eesti haridus peab muutuma rohkem Eesti kultuuri ja rahvuse suunalisemaks.

Kas Te KGB-d olete teeninud või teeninud mingeid Nõukogude-Vene jõustruktuure varem või praegu ?

Praegu pole KGB isegi teoreetiliselt võimalik teenida. Viimaste Nõukogude jõustruktuuride tippülemused on olnud minu kolleegid Ülemnõukogus, nende hulgas Primakov ja Kryutshkov (see, kes kinni pandi). Bakatin, kes KGB laiali ajas, oli hea tuttav.

Kuidas suhtute vabamüürlusesse? Kas kuulute Rotary, Lionsi, Round Table või muusse analoogsesse ühendusse?

Rotaryga sidemed katkenud, kuigi olen kahe klubi auliige. Neis on midagi veidrat, kuna nad eeldavad vaba aega, mida mul pole. Vabamüürluses on liiga tugev annus karnevali. Ma pooldan kõiki vaba aja harrastusi, mis ei vii kuritegevusele ja narkomaaniale.

Mida on andnud sulle komsomol, mida kommunistlik partei, mida Arnold Koop ja mida Reformierakond?

Komsomol laias laastus: organisatsiooniline kogemus, eriti EÜE. Muide, vaadake, kust on tulnud Eesti ärieliit. NLKP andis mulle koha ühiskonnateadustes. Koop oli minu jaoks organisatsioonilise võimekuse ja inimliku suuremeelsuse võrdkuju. Reformierakond on mulle andnud üleüldse kõik.

Lasite end valida riigikokku ja siis töötada hoopis USAS ? Riigikogu palgast Te ka ei loobunud? Kas europarlamenti valituks osutudes mõtlete samamoodi teha ?

Europarlamenti lähen põhikohaga, mind ei seo praegu ükski pikaajaline leping. Riigikogus tol korral puudusid minust rohkem Edgar Savisaar ja Juhan Aare, kes elasid Tallinnas. Palk tegi tasa minu USA lennukulud.

Kuidas suhtute tarkvara patenteerimisse? Mida arvate DMCA’st (Digital Millennium Copyright Act)? Kas arvate, et selline seadus ning selle analoog euroopas pigem soodustab eesti arengut või pidurdab seda?

Absoluutselt lahtine küsimus. Eurodirektiivide mustandvisandid pole viimase 10 aasta jooksul sisuliselt edasi liikunud. Uued probleemid tulevad peale enne, kui vanad lahendatakse.

Kas Eestipoolne Iraagi okupatsioonis osalemine on õigustatud?

Strateegiliselt jah. See on hind liitlassuhete eest USAga.

Mis keel on teie emakeel? Kas Te Eesti kodanik olete?

Kuni seitsmenda eluaastani vene keel.

Te pole teinud saladust sellest, et tarvitasite pikka aega antidepressante? Kuidas on lood teie vaimse seisundiga praegu? Mida tarvitate? Et teile maitseb viin, on ka avalikult teada, ent kuidas on lugu narkootikumidega?

Mis teie arvate? Depressiooni ravi kestis ca kolm aastat, põhiravim Efexor. Praegu magan sageli uinutiga. Viin enam ei maitse, vanus pole see, pigem siis vein. Narkootikume — mitte kunagi mitte mingil moel.

Millal ja kas kavatsete vormistada oma abielu prl. Maret Maripuuga, oma lapse emaga? Või ei kuulu perekondlikud väärtused teie põhimõtete hulka? Kas rongaemale on nüüd tekkinud paariline — rongaisa?

Eesti ajakirjandus on min õpetanud taolistele küsimustele mitte vastama.

Igor Gräzin tänab küsimuste esitajaid. Kelle küsimus jäi vastamata, saab need esitada aadressil igorveel@hot.ee.