Palun seletage Keskerakonna “kust tuul, sealt meel” käitumise põhjuseid. Oldi Euroopa pooldajad, enne valimisi/referendumit suunati äkitsi meel Euroopa vastu. Nüüd on jälle Keskerakond Euroopa pooldaja.

Keskerakond on demokraatlik erakond, kus on erinevaid arvamusi, mida võib vabalt väljendada. Erakonnas on tüüpilise tsentristliku erakonnale sarnaselt Skandinaavale erinevaid mõtteviise. Keskerakond ainukese Eesti erakonnana küsis oma liikmete arvamust ning näitas seda ausalt. Keskerakond toetab rahva enamuse arvamust, mida väljendati referendumil.

Kas Euroopa Parlamendis on ikka koht sellise erakonna esindajatel, kes on Euroopa vastased?

Euroopa parlamendis on läbi ajaloo olnud väga tugevaid Euroopasse skeptiliselt suhtujaid, eriti Taanist ja Suurbritanniast. Tänu kriitlistele mõtlejatele on Euroopa institutsioone pidevalt reformitud, eriti on saanud Euroopa Parlament ostustsuõigust ning Euroopa Liidu kodanikud on saanud pidevat teavet liidus toimunu kohta.

Kelleks ennast peate, kas Eesti huvide eksportijaks Euroopa Liitu või liidu huvide importijaks Eestisse?

Euroopa Parlamendi saadik ei saa nii läheneda, oma töökohustuste täitmisel on oluline koostöö teiste riikide esindajatega, kus seistakse nii poliitiliste platvormide kui ka riikide huvide eest.

Kas Keskerakond suudab Euroopa Parlamendis teiste Eesti erakondadega koostööd teha või minnakse sinna “kanu kitkuma”?

Keskerakonnal on väga hea koostöökogemus liberaarses internatsionaalis nii Euroopa Liidu kui ka Euroopa Nõukogu tasandil.

Kuidas hääletasite erakonna viimasel kongressil?

Olen alati olnud Euroopa Liiduga liitumist toetaval seisukohal. Brüsselis töötades said selgeks ka Euroopa pahupooled, millest tuleb ausalt rääkida.

Kui oleksite praegu haridusminister, siis mida teeksite Eesti kutse1hariduse tõstmiseks Euroopa Liidus konkurentsivõimelisele tasemele?

Kutseharidussüsteem on üks peamine haridusvaldkond, mida Euroopa Liidu rahadega ollakse valmis oluliselt toetama. Küsimus on selles, kas tänane haridusminister suudab ministeeriumi ja tema allorganisatsioonid muuta piisavalt haldussuutlikuks, et sajad miljonid kroonid ka Brüsselist välja võidelda. Siiani on kahjuks ettevalmistused jäänud kesiseks ning see ongi peamine, mida tuleks kiiresti muuta.

Liitumislepingus on sees, et kõik liikmed peavad minema üle eurotsoonile, et siiski on võimalus taotleda eristaatust EL-ist selle koha pealt….Kui tõenäoline see oleks?

Euroopa Liit on oma tegevuses alati arvestanud liikmesriikide erinevate seisukohtadega, näiteks on Rootsi rahvas kahel referendumil otsustanud eurode kasutuselevõtu vastu. Samas ei pea tõenäoliseks, et Eesti oma kohustustest taganeks.

Teie suhtumine immigratsioonipoliitikasse Euroopa Liidus? Kas pooldate valepagulaste sunduslikku remigratsiooni?

Euroopa Liidu immigratsioonipoliitika on täna suurte reformide all. Liikmesriigid saavad tuhandeid asüülitaotlusi majanduslikel kaalutlustel ja kodusõdade eest põgenevatelt isikutelt ning lihtsalt parema elu otsijatelt, kes kunagi ei saa pagulase staatust. Seetõttu on massiliselt suurenenud illegaalne immigratsioon, mille vastu liikmesriigid ühiselt võitlevad. Seega kaalutakse selliste isikute sunduslikku reimmigratsiooni, mida Eesti kodanikuna pean hädavajalikuks.

Kuidas suhtute kommunismi?

Kommunism on üks utoopilistest ideoloogiatest, mille suunas küll liiguti, kuid mis kunagi ei saabunud. Teod, mida kommunismi nimel paljude rahvaste kallal korda saadeti, on enam kui taunimisväärt.

Tunneksin huvi, et kuidas Teie maimukene kasvab? Kuidas Te imiku kõrvalt veel töödki teha suudate ja europarlamenti pürite?

Tänan küsimast, Richard kasvab hästi. Nii nagu paljud Eesti naised, püüan ka mina töötamist ja lapse kasvatamist ühitada. Europarlamendi valimised on üks osa poliitiku tööst.

Kuidas olete rahul Viisitamme netimänguga?

Pole näinud.

Miks Teie endise ministrina eraldusite kolleegidest ja jäite Savisaarega?

Keskerakonna ministrid on kõik oma eriala spetsialistid, keda ma väga austan. Euroopa Liidu küsimuses olid meie seisukohad sarnased. Muudes poliitilistes küsimustes on viis eksministrit (Siiri Oviir, Ain Seppik, Toomas Varek, Eldar Efendijev ja mina) jäänud erakonna enamusega samale arvamusele. Sarnaselt paljudele erakonna liikmetele ei mõista ma lahkunute poliitilisi taotlusi.

Kuidas Te kommenteerite Kreitzbergi avalikus kirjas esitatud väidet, et Savisaar on vassija ja valetaja(minu kokkuvõtlik sõnastus Kreitzbergi väidetele)?

Lahkujad ütlevad alati halvasti.

Miks meie pere häältega eelmised RK valimised võitnud Keskerakond ei suutnud koalitsiooni moodustada?

Keskerakond võitis valimised, kuid meile lähedase ideoloogiaga parteid otsustasid toetada parempoolse koalitsiooni sündi. Keskerkonna häältest üksi jääb lihtsalt väheks.

Miks Te astusite Keskerakonda?

Keskerakond kannab endas minu maailmavaatelisi seisukohti, hoolides igast Eesti inimesest.

Mailis, selgitage palun noore inimesena noortele inimestele siin DELFIs, et miks poliitiline vihkamine eestlastes nii sügavalt juurdunud on ja kuidas selline sallimatus meie riiklusele mõjub.

Sallimatust pole poliitikas rohkem kui kogu Eesti elus. Ju meie rahvuslik omapära ja ajalooline pärand on selle sallimatuse põhjustanud.

Vilja Savisaare suu läbi oli kuulda, et Keskerakond hakkab Europarlamendis võitlema põhiliselt munitsipaalehituse ülla asja eest. Palun seletage minusugusele opakale, kuidas see KONKREETSELT toimuma hakkab?

Euroopa fondidest on võimalik mitmete eluvaldkondade arendamiseks raha taotleda. Regionaalareng peaks kindlasti saama üheks Eesti prioriteediks. Munitsipaalehitus on üle Euroopa levinud, milleks ka Euroopa fonde kasutatakse. Kahjuks on kogu Euroopa rahade kasutamine Eestis lahti seletamata. Europarlamendi valmised on hea võimalus ka munitsipaalehituse temaatikat valijatele selgitada. Oleks aeg oma valehäbi munitsipaalehituse teemal unustada.

Kas on plaanis europarlamendis tõstatada ka Tallinna tänavaehituse probleeme?

Euroopa Parlament kinnitab eelarve, kuid ükskute projektide rahaeraldused otsustatakse teistes instutsioonides.

Kas oleks ka mõeldav, et enne järjekordseid kohalikke valimisi Eestis taotleksid Keskerakonna saadikud Euroopa Liidult Tallinna pensionäridele 500 krooni valimistoetust?

Meie valijad ei vaja valimistoetust.

Kas Te toetate Eesti oma krooni allesjätmist?

Mul on hea meel, et Eesti krooni sidumine euroga on taganud Eestile tugeva valuuta. Minule isiklikult on olulisem raha maksujõud.

Palun selgitage, miks praegune valitsus ei toetanud ideed tasuta koolilõuna andmiseks põhikooli lõpuni? Tasuta lõunasöögi jagamine pidurdaks natukenegi põhikoolist väljakukkumist. Või mida Teie arvate?

Eesti Keskerakond on aastaid võidelnud tasuta koolilõuna eest ning eelmisel aastal esimesest neljanda klassini see ka sisse viidi. Kahjuks uus valitsus ei toetanud meie ettepanekut tasuta koolilõuna saajate ringi laiendada põhikooli lõpuni ja kutsekoolide lastele. Järelikult ei pea tänane valitsus laste tervist ja koolis käimist oluliseks. Valitsus ei tunnista laste tegelikke vajadusi.

Kas toetaksite tasuta koolitoitu ka kutsekoolide õpilastele, kes tihti on vaesematest peredest?

Jah, see on hädavajalik.

Kas tõstatate Euroopas küsimuse: nudism terves Euroopas ära keelata. Muidu on meie nudistidel ettekääne: mujal lubatud, aga meil keelatud?

Moraali ja kultuuri küsimused on Eesti enda otsustada.

Kas on olemas mingeid ideid, kuidas Euroopa Liidust tulevat totrat bürokraatiat ohjeldada?

Mitmed Eesti ametnike endi rumalused on välja vabandatud väidetavate Euroopa nõudmistega. Sageli Euroopa Liidu mõistlikud nõuded (koolisöökla puhtus jms) muudetakse totraks bürokraatiaks Eesti enda ametnike üliagarusest. Rohkem tervet mõistust!

Kuidas hindate praegust haridusministrit? Kuuldavasti ei pea õpetajad teda millekski.

Teda hindavad valijad järgmistel valimistel.

Mis te arvate Carmen Kassi kandidatuurist?

Hindan Carmen Kassi eduka modellina.

Eelmiste valimiste ajal riputasite oma suure pildi Kuremaa PT ühiselamu seinale, käisite rääkimas, et Kuremaa rahvas ja eriti seal õppivad noored ikka Teid valiksid. Nüüd siis on asi nii kaugel et Kuremaa kooli varsti enam ei ole. Kas see ei pane Teie südant valutama?

Haridusministrina ja ka täna Riigikogu kultuurikomisjoni liikmena olen mures Eesti väikekoolide saatuse pärast. Kuremaa tehnikum paljude teiste koolide seas sai ka minu erilise tähelepanu osaks. Lisaks investeeringutele pakkusin Kuremaale välja uue arengutee, kus kutseklassidele lisaks võimaldataks ka tavalist keskharidust koos spordikallakuga. Tean, et nendest plaanidest ei ole tänaseni loobutud, loodan, et ka hr. Maimets samuti kooli investeeringutega toetab, mis alustatu edasi arendaks.

Mina saan Riigikogu kultuurikomisjoni liikmena ka edaspidi seista selle eest, et Kuremaa ja teiste väikekoolide küsimus orbiidilt ei kaoks.

Öelge kolm põhjust, miks peaks eestlane tingimata eurovalimistele minema.

1. Eestile on oluline, et teda Euroopas esindaksid kompetensed ja Eesti rahvast hoolivad inimesed. 2. Et oleks esindatud maailmavaade, millest on Eesti arnegule kõige rohkem kasu. 3. Eestlased saavad mõjutada Euroopa Liidus tehtavaid otsuseid, mis mõjutavad meie igapäevast elu.

Kokkuvõttes peab eestlane harjuma ise enda asja eest seisma — keegi teine seda meie eest tegema ei hakka.

Mis on Teie seisukoht tarkvarapatentidesse ja mida te arvate situatsioonist, kus Eesti rahvas tirib endale netist muusikat, selle asemel et kalleid plaate osta, kuid Eesti RIIK tegutseb enda rahva huvidele vastu  — selle asemel et sundida plaadifirmasid plaatide hindu alandama, sunnib rahvast ostmata plaatide eest trahvi maksma.

Varastamine on varastamine.

Mis värvi on Keskerakonnas armastus?

Keskrakonnal pole armastuse värvi osas kindlat eelistust. Kuid näiteks erakonna sümboolikas kasutame ilusat erksat loodusrohelist värvi.

Kas õpite ära läti keele? Miks me Lätist nii vähe teame? Kasvõi vabadusvõitlusest, metsavendlusest, tänapäevastki?

Loomulikult tegelen ma Läti keele õppimisega ning pean lugu naaberriigi kultuurist. Miks me vähe teame — kuidas keegi, kindlasti aga võiks naabrite elu ja tegemistega paremini kursis olla. Siin saab lisaks haridussüsteemile meedia oluliselt rohkem kaasa aidata.

Lõpetuseks tänan kõiki küsimuste esitamise eest. Minge kõik kindlasti valima ja nautige kevadet!

Lugupidamisega, teie Mailis Reps.