Euroopa Parlamendi kõige kogenematum eestlasest saadik, Toomas Hendrik Ilvese asendusliikmena Euroopa Liidu esindusse pääsenud sotsiaaldemokraat Katrin Saks kevadel riigikokku tagasi kolima ei kipu, kirjutab SL Õhtuleht.

Kandideerimist nimetab ta sõnumiks valijatele, et siiani tema poolt hääletanud inimesed hääletaksid nüüd SDE nimekirja kantud poliitikute poolt.

“Et ma vahetaksin nüüd uuesti kohta, seda ma küll ei luba,” ei kavatse Saks tublisti priskema sissetulekuga Euroopa Parlamendi saadiku ametipostilt lahkuda.

Saksa parteikaaslane Andres Tarand kinnitab, et töötab Euroopa Parlamendis selle praeguse koosseisu volituste lõppemiseni 2009. aasta keskpaigas. Pärast seda kavatseb ta aga valituks osutumise korral riigikokku naasta, sest järgmisel kevadel valitava riigikogu koosseis töötab 2011. aastani.

Tarandi hinnangul võib selline käitumine küll tunduda valijate lollitamisena, kuid seni polevat ta märganud, et rahvas oleks sellist käitumist ka mingil moel hukka mõistnud.

“Olen loobunud kõigist omavalitsusvalimistest, aga kümne aasta jooksul pole ma selle eest ühtki kiidusõna kuulnud. Ma ei oska endale seetõttu tuhka pähe raputada, sest antud juhul on veel täiesti võimalik jätkata riigikogus,” ütleb Tarand.

Keskerakondlasest ELi saadik Siiri Oviir haub samasugust plaani: “Minu mandaat Euroopa Parlamendis lõpeb 2009. aastal, valitav riigikogu teatavasti omab volitusi 2011. aastani.”

Euroopa Parlamendi saadiku palk on sama suur kui riigikogu lihtliikmel, neli keskmist Eesti palka ehk 34 760 krooni kuus.

Reisikulu võib olla kuni 30 000 krooni kuus. Üldine kuluhüvitis on 58 000 krooni kuus. Strasbourgis ja Brüsselis tööl olles makstakse 4100 krooni päevaraha söömise ja ööbimise katteks.