Europarlamendi saadik Andres Tarand on ajakirjanduse andmetel kinnitanud, et ta töötab Euroopa Parlamendis selle praeguse koosseisu volituste lõppemiseni 2009. aasta keskpaigas ning valituks osutumise korral kavatseb naasta Riigikokku, mille koosseis töötab 2011. aastani.

Rahvaliidu fraktsiooni esimees Jaanus Männik ütleb, viidates Riigikogu töökorra seaduse 8. paragrahvile, et seadus seda ei võimalda. ”Kui Riigikogu liikme volitused saanud Euroopa Parlamendi liige ei teavita soovist asuda tööle Riigikogu liikmena ja loobuda europarlamendi liikme mandaadist, siis lõpetatakse tema volitused Riigikogu liikmena,” selgitas ta.

Kui europarlamendi saadikud ei langeta oma otsust märtsis, kohe pärast Riigikogu valimisi, pole neil hiljem enam võimalik lülituda selle koosseisu töösse.

Europarlamendi saadikud, kes kavatsevad kevadel kandideerida Riigikogusse ning lubavad valituks osutumise korral tulla Riigikokku pärast Euroopa Parlamendi saadiku praeguste volituste lõppemist, kas ei tunne seadust või petavad valijaid tahtlikult, teatas Riigikogu Rahvaliidu fraktsioon.