Selle perioodi väljamakseid saab teha tänavuse aasta lõpuni. 5,8 miljardist kroonist mis Eestile aastatel 2004 — 2006 eraldati, on praeguseks ära kasutatud 80 protsenti, vahendasid ERR Uudised “Aktuaalset kaamerat”.


“Nüüd siin viimasel aastal on ilmnenud, et mõned projektid ei ole ellu viidud ja on rohkem planeeritud raha kui tegelikult vaja läks,” selgitas rahandusministeeriumi välisfinantseerimise osakonna juhataja asetäitja Monika Senkel. “Ja sellest tulenevalt on mingid rahad ka vabanenud ja üritatakse uuesti projektidega katta seda ja ära kasutada. Ja aasta lõpuni on meil aega seda teha.”

Järgmisel aastal on Eestil võimalik kasutada juba seda raha, mille EL eraldab aastateks 2007 — 2013. Seda on kokku üle 50 miljardi krooni. Euroopa Komisjoni selge sõnum on, et eurorahadega seotud projektid tuleks käiku lasta võimalikult kiiresti, sest muidu ei suudaks Eesti kogu summat etteantud tähtajaks ära kulutada.


Hoolimata sellest, et järgmise aasta eelarvet tõmmatakse kõvasti koomale, ongi ministeeriumid võtnud eesmärgiks kasutada ära võimalikult palju Euroopa Liidu vahendeid. Haridusministeerium on järgmise aasta eelarvesse plaaninud näiteks tõukefondide kaasfinantseerimiseks 155 miljonit krooni.