Nimelt kavatsetakse veel enne selle aasta lõppu eri kutsekoolides ja rakenduskõrgkoolides koolitada 8500 täiskasvanud töötajat, kellele pakutakse 618 erinevat, keskmiselt umbes nädala vältavat kursust, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Muu hulgas saab õppida ka viinamarjakasvatust, interneti ja e-posti kasutamist, elektrotehnika aluseid, avamerekalapüüki, saematerjalide kvaliteedi hindamist, erinevate torude montaaži, plokkflöödi metoodikat, kabjahooldust ja rautusõpetust, tehnilist joonestamist, turismiturundust, eripedagoogilist nõustamist, rahvarõivaste valmistamist või vorstitoodete tehnoloogiat,” vahendas haridusministeerium pakutavate kursuste teemasid.

Hea idee taga on aga ääretu rutt, sest Euroopa Liidu rahadest pärinevad miljonid läheksid muidu selle aasta lõppedes raisku. Tõele au andes ongi tegemist Euroopa Liidu sotsiaalfondi raha kiirkulutamisega: kuna summat esialgu kavandatud projektides kasutada ei suudetud, siis andis valitsus kevadel korralduse kulutada see põnevatele tasuta kursustele.

Paraku on aga nii, et mitte igaüks ei saa suvalist kursust valida. Eeldatakse, et inimene töötab juba sellel alal, milles ta tahab tasuta koolitust saada. “Kursuste raames ei ole juuksuril või aednikul võimalik tasuta plaatimist õppida,” ütles haridusministeeriumi täiskasvanuhariduse talituse peaekspert Evelin Tiitsaar. “Küll aga on näiteks juuksuril võimalik õppida juuste värvimist ja aednikul omandada uusi teadmisi ilupuude ja põõsaste hooldusest.” Selgitusest jääb segaseks, kuidas on seni Eestis saanud töötada juuksurid, kes juukseid värvida ei oska.

Üks suuremaid erialasid, mida eri kohtades pakutakse, on arvutikasutamise põhitõed. Kuid arvestades ministeeriumi nõuet, et kursusel osaleja peab juba enne töötama arvutioskust nõudval töökohal, on raske kujutleda, mida võiks juurde õppida näiteks Narva kutseõppekeskuse kursusel “Internet ja e-post”. Samal ajal on kursustel osalemine rangelt keelatud töötutel, kel võiks reaalselt olla selliste algoskuste osas vajakajäämisi.

Kursusi viivad hoogtöö korras läbi 37 kutse- ja rakenduskõrgkooli.