Saadikud toetavad Euroopa julgeoleku- ja kaitsepoliitika vaatlusmissiooni kohalesaatmist ning paluvad komisjonil esitada ettepaneku viisalihtsustus- ja tagasivõtulepinguteks Gruusiaga. Samuti rõhutatakse Gruusia olulisust ELi energiavarustuskindluse parandamisel. Resolutsiooni poolt hääletas 549, vastu 68 ja erapooletuks jäi 61 saadikut, teatas Euroopa Parlamendi pressi-ja infoosakonna Eesti toimetus.

Resolutsioonis kutsutakse Venemaad üles austama Gruusia Vabariigi suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust ning nõutakse tungivalt, et Venemaa täidaks kõiki võetud kohustusi ja alustaks oma vägede täielikku ja viivitamatut väljaviimist Gruusia territooriumilt. Lisaks mõistavad parlamendiliikmed “otsustavalt hukka Gruusia separatistilike piirkondade Lõuna-Osseetia ja Abhaasia iseseisvuse tunnustamise Venemaa Föderatsiooni poolt, mis on vastuolus rahvusvahelise õigusega”.

Lisaks palutakse nõukogul ja komisjonil oma Venemaa-poliitika läbi vaadata ning avaldatakse toetust Euroopa Ülemkogu otsusele partnerlus- ja koostöölepingu läbirääkimised edasi lükata, kuni Venemaa on oma väed 7. augusti eelsetele positsioonidele tagasi tõmmanud.

Saadikud paluvad komisjonil esitada ettepaneku viisalihtsustus- ja tagasivõtulepinguteks Gruusiaga, mis oleksid vähemalt samaväärsed Venemaaga sõlmitud lepingutega.

Resolutsioonis nõutakse ka sõltumatu rahvusvahelise juurdluse kiireloomulist läbiviimist, et teha kindlaks faktid ja tuua suuremat selgust teatavate süüdistuste osas. Ka nõutakse, et Gruusia ning Venemaa ametivõimud teeksid Rahvusvahelise Kriminaalkohtu prokuratuuriga konflikti käigus toimunud traagiliste sündmuste ja tsiviilelanike vastu suunatud rünnakute uurimisel igakülgset koostööd, et teha kindlaks vastutajad ja anda nad kohtu alla.

Samuti palutakse Venemaa ja Gruusia ametivõimudel edastada kogu info piirkondade kohta, kuhu nende väed heitsid kassettpomme, et oleks võimalik alustada viivitamatult demineerimisoperatsioone ja vältida süütute tsiviilisikute edasist hukkumist.

Parlamendiliikmed nõuavad, et Euroopa Liit annaks tugeva panuse konflikti lahendamise kavandatud rahvusvahelisse mehhanismi ja nad tervitavad seetõttu nõukogu otsust saata Euroopa julgeoleku- ja kaitsepoliitika (EJKP) vaatlusmissioon täienduseks ÜRO ja OSCE missioonidele. Samuti toetavad nad EJKP rahumissioonile ÜRO või OSCE mandaadi taotlemist. Lisaks tervitavad saadikud nõukogu otsust ELi Gruusia konflikti eriesindaja nimetamise kohta.

Saadikud leiavad, et Euroopa naabruspoliitikat tuleb edasi arendada, et “see vastaks paremini meie idanaabrite vajadustele”, sealhulgas tugevdades ELi osalemist Musta mere piirkonnas. Samuti toetavad saadikud ettepanekut kiirendada vabakaubanduspiirkonna loomist eriti Gruusia, Ukraina ja Moldova Vabariigiga.

Resolutsioonis rõhutatakse Gruusia olulisust ELi energiavarustuskindluse parandamisel, kujutades endast alternatiivi Venemaa kaudu toimuvale energiatransiidile. Samuti peetakse vajalikuks, et EL osaleks Nabucco torujuhtme projektis, mis on tunnistatud ELi esmatähtsaks projektiks ja läbib Gruusia territooriumi ning on kõige tõsiseltvõetavam alternatiiv koostöös Venemaaga ettevõetud projektidele, mis võivad kõik viia ELi liikmesriikide majandusliku ja poliitilise sõltuvuse suurenemiseni Venemaast. Sellega seoses kutsutakse nõukogu ja komisjoni üles jätkama pingutusi tõelise ELi ühise energiapoliitika vastuvõtmisel, mis muuhulgas näeb ette vajaduse mitmekesistada tarneallikaid.

Sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimees Martin Schulz ütles enne lõpphääletust, et tema fraktsioon toetab resolutsiooni, ehkki nad oleksid soovinud, et oleks mainitud ka Gruusia sõjalist tegevust kriisi alguses.