Euroopa Parlamendi saadikud kutsuvad üles tõhustama tarbijakaitse meetmeid seoses viimaste augustis ja septembris avalikkuse ette jõudnud teadetega ohtlike Mattel mänguasjade turult eemaldamise kohta, teatas europarlamendi saadik Katrin Saksa assistent.

Eurosaadikud kutsuvad Euroopa Komisjoni tegema ettepanekuid mänguasjade importi ja järelvalvet puudutavate meetmete tõhustamiseks käesoleva aasta lõpuks. Samuti kutsuvad saadikud Euroopa Komisjoni üles kaaluma ohtlike mänguasjade impordi keelustamist, et tagada ohutud kingitused lastele jõulupühade ajal.

Parlamendi siseturukomisjoni liige Katrin Saks ütles, et tal on hea meel, et Euroopa Liit võtab oma rolli tarbija kaitsjana Euroopas väga tõsiselt.

“Tänane resolutsioon on märk sellest, et Euroopa Parlament võtab aktiivselt osa EL tarbijakaitsepoliitika kujundamisest kutsudes Euroopa Komisjoni andma välja mänguasjade direktiivi eelnõud juba enne käesoleva aasta lõppu,“ sõnas Saks.

„Eesti Lastekaitseliidu presidendina toetan Sotsiaaldemokraatliku fraktsiooni (PSE) ettepanekut Euroopa Komisjonile kaaluda ohtlike mänguasjade impordi keelustamist, et Jõulukuuse all oleks ikkagi lastele täiesti turvalised kingipakid“ lisas Saks.

Saks kinnitas samuti, et kavatseb osaleda aktiivselt EP aruteludes mänguasjade direktiivi ja teiste tarbijakaitsega seotud direktiividega, mis pärast Euroopa Komisjoni eelnõude esitamist jõuavad Euroopa Parlamenti arutamiseks.

Euroopa Parlamendi suuruselt teine, 216 liikmega PSE fraktsioon, kuhu kuuluvad Eesti Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liiikmed Katrin Saks, Andres Tarand ja Marianne Mikko, kutsub üles Euroopa Komisjoni ja liikmesriike tõhustama järelvalverežiimi.

Tarbijaõiguste eest seismisel kutsutakse üles liikmesriike ja Euroopa Komisjoni otsustavalt sekkuma, kui on alust kahtlustada CE märgi kuritarvitamist. Samuti peab selgelt määratlema tootja ja importija vastutuse. Oluliseks peetakse ka tervise ja tooteturvalisuse standardite lisamise tulevastesse partnerlus- ja koostöölepingutesse kolmandate riikidega.