Euroopa Parlamendi täiskogu istungil kutsus Tunne Kelam pöörduma Rahvusvahelise Olümpiakomitee poole üleskutsega loobuda 2014. aasta olümpiamängude pidamisest Sotšis, teatas Kelami pressinõunik.

Euroopa Rahvapartei ja Euroopa Demokraatide (ERP-ED) fraktsiooni saadik rõhutas oma sõnavõtus:

” Pekingi Olümpiamängud tõestasid kahjuks, et autoritaarsed režiimid ei ole võimelised ega suutelised järgima olümpiaideaale ega tagama inimõiguste austamist ja rahu.”

Kelami sõnul osutus sümboolseks see, et Vene võimud tähistasid Pekingi olümpiamängude algust relvastatud sissetungiga iseseisvasse naaberriiki. See sissetung toimus tulevaste Sotši taliolümpiamängude vahetus naabruses.

“Olen veendunud, et rikkudes pretsedenditult naaberriigi territoriaalset terviklikkust ning annekteerides Gruusia osi, minetas Vene Föderatsioon moraalse ja poliitilise õiguse Sotši 2014.a. taliolümpiamängude võõrustamiseks,” lausus kõneleja.

Täna õhtul toimub Euroopa Parlamendis erakorralise Euroopa Ülemkogu Gruusia teemalise kohtumise tulemuste arutelu. Euroopa Parlament hääletab Gruusia teemalise resolutsiooni üle kolmapäeval.

Euroopa Parlamendi liige Toomas Savi hoiatas täna Euroopa Parlamendi ees peetud kõnes Moskva olümpiaboikoti kordumise eest Sotšis 2014. aastal, teatas Savi assistent.

“On üsna selge, et kui olümpiamängud peaksid toimuma Sotšis, leiduks riike, kes üritust boikoteeriksid nagu 1980. aasta mängudel Moskvas — pärast Nõukogude Liidu kallaletungi Afganistanile,” ütles Toomas Savi. “Olümpialiikumisele oleks see oluliselt suurem löök kui nüüd uue läbiviija leidmine 2014. aasta olümpiamängudeks.”

Toomas Savi väljendas veendumust, et praegu on aeg Euroopa Parlamendil sekkuda. “Vastasel juhul võime järjekordselt seista silmitsi olümpiamängude korraldamisega autoritaarses ja agressiivses riigis, kes ei austa inimõigusi, kodanikuvabadusi ega olümpiahartat,” rõhutas Toomas Savi.

Rahvusvaheline Olümpiakomitee otsustas Sotšile anda 2014. aasta taliolümpiamängude korraldamise õiguse 2007. aasta juulis. Pärast Vene Föderatsiooni agressiooni Gruusia vastu esinesid USA kongressi liikmed Allyson Schwartz ja Bill Shuster avaldusega, et naastes suvepuhkuselt, koostab kongress resolutsiooni, mis kutsub ROK-i määrama 2014. aasta olümpiamängudele uus korraldaja.