Urmas Paeti sõnul kõnelevad kohutavad faktid iseenda eest. "ISISe toime pandud kuriteod jeziidide, kristlaste, šiiamoslemite ning teiste etniliste ja usuvähemuste vastu on rahvusvahelise õiguse järgi genotsiid," märkis Paet. "Lisaks on kuritegelik, et ISIS on sihikule võtnud eraldi naised ja tüdrukud," lisas ta.

Oma kirjas rõhutavad europarlamendi liikmed, et rahvusvaheline üldsus pöörab üha enam tähelepanu ISISe kuritegudele tunnistades neid inimsusevastaste kuritegude ja genotsiidina. Sealhulgas on vastavasisulise resolutsiooni vastu võtnud nii Euroopa Parlament kui Ameerika Ühendriikide Esindajatekoda.

Paeti sõnul on positiivne, et EL ja liikmesriigid on lubanud eraldada miljard eurot Süüria ja Iraagi olukorraga tegelemiseks, kuid lisaks peaks EL olema ka laiemas mõttes rahvusvahelisele üldsusele teejuhiks, et teha lõpp genotsiidile ning tuua kurjategijad kohtu ette.

"Pärast rahvusvahelise üldsuse jõuetust peatada Rwanda genotsiid lubati, et see ei saa enam kunagi korduda. Me ei tohi lubadusel lasta sisult õõnsaks muutuda," rõhutavad europarlamendi liikmed oma kirjas.