Briti konservatiiv Helmer kuulas Saksa saatkonna esindaja Carsten Wilmsi sõnavõttu, mis jättis Helmeri hinnangul täiesti ebatõese mulje Saksamaa olukorrast ja Eesti võimalustest EL-is, teatas uurimiskeskuse Vaba Euroopa pressitalitus BNS-ile.

“Mitte sõnagi juttu neist miljonitest sakslastest, kes on töötud, või sellest, et Euroopa majanduse mootor Saksamaa on kriisis. Selle asemel räägiti võimalustest piirideta Euroopas töötada. Keegi ei rääkinud euroraha raskustest ja sellest, milliseid probleeme tekitab ühine intressimäär eri riikide majandustele,” rääkis Helmer. “Ma arvan, et on ülimalt vajalik, et Eesti inimesed saaksid võimalikult tasakaalustatud informatsiooni, enne kui nad langetavad oma otsuse liitumise küsimuses.”

Helmer palus saksa diplomaadilt ka selgitust Saksa saatkonna sekkumisele Eesti siseasjadesse, tehes kampaaniat EL-i liitumise kasuks, rikkudes sellega Viini konventsiooni. “Mind hämmastas, et härra Wilms ei tunnistanud midagi oma tegevuses laiduväärseks. Ma kavatsen kindlasti diplomaatide sekkumise küsimuse tõstatada europarlamendis,” ütles Helmer.