Täna teatas riigikogu aseesimees Kristiina Ojuland, et soovib kandideerida europarlamenti. Siim Kallase kandideerimine pole teada, vahendab ETV24 "Aktuaalse kaamera" uudist.

"Kui selleks võimalus tekiks, et Siim Kallas kandideeriks, siis ma arvan, et ta oleks meie esinumber," sõnas Reformierakonna peasekretär Kristen Michal.

Poliitikud arutlevad ka selle üle, kas Isamaa ja Res Publica Liidu esinumber võiks olla praegune Euroopa Parlamendi liige Tunne Kelam, kes on lubanud kandideerida, või hoopis erakonna esimees Mart Laar.

"Mina oskan öelda seda, et kindlasti peaks Tunne Kelami koht olema järgmises Euroopa Parlamendis," kommenteeris Laar.

Sotsiaaldemokraatide ridadest on teatanud oma kandideerimissoovist praegused Euroopa Parlamendi liikmed Marianne Mikko ja Katrin Saks.

Peasekretär Randel Länts ütles, et europarlamendi kogemus tuleb kindlasti kasuks. "Aga meil on ka teisi tublisid inimesi, kes kandideerivad. Kui mainida mõned - Sven Mikser on kandidaat. Miks mitte ka Eiki Nestor, Peeter Kreitzberg," pakkus Länts.

Keskerakonnast on lubanud kandideerida Siiri Oviir. Peasekretär Priit Toobal ütles, et kandideerimisotsust pole langetanud Vilja Savisaar, kes eelmistel europarlamendi valimistel oli Keskerakonna esinumber.

"Eks on ka teisi sosistamisi olnud, kes kavatseb riigikogust või omavalitsusjuhtidest kandideerida. Aga ühtegi nime välja ei käiks peale Siiri Oviiri," ütles peasekretär.

Euroopa Parlamendi valimistele lähevad ka Rahvaliit ja Eestimaa Rohelised, kelle esindajaid praegu Euroopa Parlamendis ei ole.

Europarlamendi valimised toimuvad aasta pärast ning Eestile kuulub seal kuus saadikukohta.

Esimest korda on Euroopa Parlamendi valimised kinniste nimekirjadega - valida saab vaid erakonda ja mitte kandidaati. Isamaa ja Res Publica Liit soovib seda seadust enne valimisi muuta. Seda mõtet toetavad sotsiaaldemokraadid ja rohelised. Kolme erakonna häältest seaduse muutmiseks aga ei piisa.

2004. aastal osales Euroopa Parlamendi valimistel 27 protsenti Eesti valijatest.