“Euroopa Liidu pikaajaline eelarve ehk MFF vaadatakse nüüd üle, et see kajastaks paremini koroonakriisist tekkinud olukorda ning sellega seoses tuleks luua ka erakorraline ajakirjandust aitav fond, mis toetaks ajakirjanikke ja väljaandeid, kes on praegusest kriisist tugevalt mõjutatud,” ütles Urmas Paet.

Paeti sõnul on ajakirjandusväljaanded keerulises seisus, sest nende reklaamitulu on kokku kuivanud osadel juhtudel isegi kuni 80%. “See tähendab muuhulgas, et paljud ajakirjanikud Euroopas on kas töö kaotanud või vähemalt on nad selles ohus,” ütles ta. “Suurim probleem on kohalikel meediaväljaannetel, kes kaotavad reklaamitulu kõige kiiremini,” lisas ta.

“Et inimesed kriisi ajal rohkem uudiseid loevad on positiivne, kuid see paraku ei suuda väljaannetele kompenseerida saamata jäänud reklaamitulu,” ütles Paet.

Paeti sõnul aitaks ELi fondi loomine suuresti kaasa kvaliteetse ja sõltumatu ajakirjanduse püsimajäämisele ning sellest tulenevalt ka valeinfoga võitlemisele.

Euroopa Parlamendi liikmed saatsid pöördumise Euroopa Komisjoni väärtuste volinikule Vera Jourovale, justiitsvolinikule Didier Reyndersile ja siseturu volinikule Thierry Bretonile.