Euroopa päeva üritused avatakse Vabaduse väljakul kell 11, kui lavalt tehakse teatavaks tänavuse aasta eurooplase tiitli saaja.

Ühtlasi kuulutatakse kell 11 avatuks tore orienteerumismäng „Päevaga läbi Euroopa“, mida mängitakse Euroopa päeva raames juba mitmendat korda. Kogu perele või sõprade seltskonnale sobiva mängu käigus õpitakse paremini tundma Tallinna linna, seal asuvaid Euroopa riikide saatkondi ja Euroopa Liidu asutusi. Mängus osalejate vahel loositakse välja reisitšekid väärtuses 1000, 700 ja 300 eurot. Mängu juhised leiab Euroopa päeva kodulehelt www.euroopapäev.ee.

Kell 12 leiab aset üks päeva põhisündmusi, kui antakse ühisstart Euroopa päeva tervisekõnnile. Läbi vanalinna Lennusadamasse ja tagasi kulgeva tervisekõnni eestvedaja on Katrin Karisma-Krumm, kes on Euroopa Liidu tegusa vananemise teema-aasta saadik. Kõnnil osaleb ka olümpiavõitja Kristina Šmigun-Vähi koos lastega ning osalema on oodatud kõik vanemad ja vanavanemad koos laste ja lastelastega. Kõnnile tuleb registreeruda koduleheküljel www.euroopapäev.ee või samal päeval alates kella 10 Vabaduse väljaku tervistelgis. Osalejate vahel loositakse välja auhinnad.

Euroopa päeva ürituste kese asub Vabaduse väljakul, kuhu püstitatakse telklinnak ja kontserdilava koos terve päeva vältel kestva programmiga. Euroopa kohvikus saab maitsta Euroopa riikide rahvustoite. Tervisetelgis saab mõõta tervisenäitajaid ja käia tasuta personaaltreeneri konsultatsioonil. Lastele on avatud lasteala.

Palju tegevusi toimub ka Euroopa Liidu majas ja saatkondades, kus on lahtiste uste päevad.

Euroopa päeva lõpetab kell 17 Vabaduse väljakul algav kontsert, kus tuntud muusikud ja näitlejad esitavad koos laste- ja lastelastega oma lemmiklaule. Üles astuvad Getter Jaani, Tarvo Krall, Egon Nuter, Toomas Rull, Andero Ermel, Kaire Vilgats, Pirjo Levandi ja Heino Seljamaa. Esinejaid saadab ansambel L’Dorado.

Euroopa päevaga tähistatakse Euroopa Liidu sünnipäeva, milleks loetakse 1950. aasta 9. maid, kui Robert Schuman esitas nn Schumani deklaratsioonina tuntud Euroopa ühendamise idee. Euroopa päev kuulub koos Euroopa Liidu lipu, hümni, moto ning ühisrahaga Euroopa Liidu sümbolite hulka. Eestis korraldab Euroopa päeva üritusi Euroopa Komisjoni esindus Eestis koos Euroopa Parlamendi Infobürooga. 2012. aasta Euroopa päev keskendub tegusale vananemisele ja põlvkondadevahelisele sidususele.