RMK on alates 2010. aastast Soomaal puid raiunud aina suuremas mahus. Seaduse järgi mingeid probleeme ei ole: sealsed metsad ei ole täieliku kaitse all, piiranguvööndis ei tohi teha küll lageraiet, kuid hooldusraieks on RMK-l luba olemas, kirjutas mõne aja eest EPL.

Kohalikud elanikud ja looduskaitsjad on raieplaanide suhtes aga kriitilised. Nüüd võttis Soomaa metsade kaitseks sõna ka Euroopa metsiku looduse ühing.

Ka Eesti looduskaitsjad Eestimaa looduse fondist nõuavad enne Soomaal raie lubamist sealsetes metsades uute uuringute tegemist, et leida ja kaitse alla võtta kõrge väärtusega alad.

Sama nõuab Euroopa metsiku looduse ühing. "Meie Euroopa metsiku looduse ühingus usume, et laiaulatuslik Soomaa rahvuspargi väärtuste inventuur tuleb kiirelt läbi viia," lausus Euroopa metsiku looduse ühingu esimees Zoltan Kun.

Põhjalike uuringutulemuste valmimiseni tuleb metsatööd Soomaal tema sõnul seisma panna. Soomaa tuleb tema sõnul säilitada tulevate põlvkondade jaoks praegusel kujul metsiku loodusena.