Eelmisel nädalal esitas Euroopa Komisjon meditsiiniseadmete kokkuostu kava rescEU Euroopa hädaolukordadele reageerimise programmi kaudu, et COVID-19 vastu võitlemiseks vajalik varastus jõuaks kiirelt liikmesriikidesse, kus seda napib. Erinevat meditsiinivarustust on vaja nii nakatunud patsientide raviks, tervishoiutöötajate kaitsmiseks kui ka viiruse leviku aeglustamiseks.

Parlament teeb tihedalt koostööd liikmesriikidega, et kiiresti heaks kiita 40 miljoni euro väärtuses meditsiinivahendite kokkuost Euroopa haiglate intensiivravi osakondadele. Euroopa Komisjon saab omalt poolt eraldada 10 miljonit eurot meditsiinitehnika ostuks. Muuhulgas kavatsetakse soetada hingamisaparaate ja kaitsevahendeid, näiteks korduskasutatavaid näomaske.

Samaaegselt ühendavad liikmesriigid ühishanke lepingu alusel jõud, et osta kaitsevahendeid, hingamisaparaate ja koroonaviiruse testimiseks vajalikku varustust. Ühishange tagab liikmesriikidele maailmaturul tugevama positsiooni.

"Eelmisel nädalal tegi Euroopa võitluses COVID-19 vastu mitu otsustavat sammu, sealhulgas ELi majanduse toetamiseks. Me pole seda piisavalt rõhutanud: Euroopa teeb inimelude päästmiseks kõik endast oleneva. ELi kodanikukaitse mehhanism rescEU on võidelnud ulatuslike metsatulekahjudega ning eelnevalt aidanud päästa ELi kodanikke maavärinate, orkaanide ja üleujutuse järel," sõnas Parlamendi keskkonna-, rahvatervise ja toiduohutuse komisjoni esimees Pascal Canfin (Renew, Prantsusmaa).

"Nüüd kasutame ELi rahastust rescEU programmi kaudu esmakordselt liikmesriikide jõupingutuste toetamiseks võitluses viiruse vastu. Tahame kindlustada, et meil on piisavalt hädavajalikku meditsiini- ja kaitsevarustust. See on ELi ühismeelsuse parimaks näiteks," ütles Canfin.

"Praegune kriis näitab selgelt ka seda, nagu on rõhutanud ka parlament, et rescEU kodanikukaitse mehhanismi peab toetama ka järgmisest ELi pikaajalisest eelarvest pärast 2020. aastat," lisas ta.