Euroopa Liidu haldusteenistuse tegevuskulud külmutatakse kuni 2020. aastani.

Ettepanekuga tõstetakse pensioniiga 63 aastalt 65-le, vähendatakse personali kõikides institutsioonides viie protsendi võrra ning pikendatakse nädalast tööaega 37,5 tunnilt 40 tunnile.

Samuti alandatakse teatavates kategooriates palku, tõstetakse solidaarsusmaksu ning lihtsustatakse palkade ja pensionide iga-aastase kohandamise eeskirju.

Rangemaks muudetakse ennetähtaegselt pensionile minemise eeskirju — miinimumvanust tõstetakse 55-lt eluaastalt 58-le. Uute sekretäride ja bürootöötajate palku vähendatakse ligi 18 protsenti.

Asepresident Maroš Šefčoviči sõnul on Euroopa institutsioonide ja nende töötajate ees suured probleemid.

„Kuid ma olen kindel, et nad saavad neist jagu, kui nad töötavad rohkem, kauem ja tõhusamalt,” ütles asepresident.

“Ettepanekus on leitud õige tasakaal kulude kokkuhoiu vajaduse ja institutsioonide töövõimelisena hoidmise vahel. See on samuti poliitiliselt asjakohane ja õiguslikult põhjendatud vastus liikmesriikide nõudele lükata kriisi tõttu edasi selleaastane palkade kohandamine. Rangete õiguslike eeskirjade tõttu ei olnud see muidu võimalik,” sõnas Šefčovič.

Läbivaadatud ettepanekute pakett saadetakse nüüd edasiseks aruteluks nõukogule ja Euroopa Parlamendile, et nad saaksid selle seadusandliku tavamenetluse käigus vastu võtta, seisab Euroopa Komisjoni uudiskirjas.