Kui abielupaar ei jõua kohaldatava õiguse valikul kokkuleppele, otsustaks kohtunik ühise korra alusel, millise riigi õigust oleks asjakohasem kohaldada. See tagaks abielupaaridele senisest suurema õiguskindluse, prognoositavuse ja paindlikkuse, teatas Euroopa Komisjoni Esindus Eestis.

Kuna 2007. aastal toimus 27 liikmesriigis üle ühe miljoni lahutuse, millest 140 000 ehk 13 protsenti olid rahvusvahelise mõõtmega, on vajadus ELi meetme järele ilmne. Tõhustatud koostöö mehhanismi, mille kohaselt võivad vähemalt üheksa liikmesriiki võtta täiendavaid meetmeid küsimustes, kus kõik 27 liikmesriiki ei ole suutnud kokkulepet saavutada, kasutatakse ELi ajaloos esimest korda.

Komisjoni asepresidendi ning õigusküsimuste, põhiõiguste ja kodakondsuse voliniku Viviane Redingi sõnul on täna toimunud hääletus ajaloolise tähtsusega. „Olen uhke, et nõukogu võttis vastu julge otsuse kasutada esimest korda tõhustatud koostööd, mis võimaldab leevendada rahvusvaheliste abielupaaride ja nende laste jaoks lahutusega kaasnevat valusat kogemust," lisas Reding.

Tõhustatud koostöö võib käivitada viivitamata ning selles osalevad riigid – Austria, Belgia, Bulgaaria, Hispaania, Itaalia, Luksemburg, Läti, Malta, Portugal, Prantsusmaa, Rumeenia, Saksamaa, Sloveenia ja Ungari – hakkavad pidama läbirääkimisi, hääletades seejärel komisjoni ettepaneku üle. Ülejäänud riigid võivad igal ajal võetud meetmetega ühineda. Kavandatud määrus ei mõjuta liikmesriikide perekonnaõigust.