Euroopa liberaalid tõdesid resolutsioonis, et vaba meedia olukord Venemaal on halvenenud ning valimiskampaania kajastamist meedias piiratakse, ütles Reformierakonna esindaja BNS-ile.

Resolutsioon lisas, et täitevvõim püüab takistada Venemaa liberaalse erakonna Jabloko tegevust ning miilits ja prokuratuur on konfiskeerinud Jabloko meediafirma arvutid.

“See on suureks tagasilöögiks Jabloko valimiskampaaniale, kuna enamik kampaaniamaterjale asus neis arvutite,” seisab resolutsioonis. “Peame Venemaa võimude käitumist rünnakuks demokraatia ja ausa valimiskampaania vastu.”

Euroopa liberaalid taunisid Itaalia peaminister Silvio Berlusconit, kes 6. novembril Roomas EL-Venemaa tippkohtumisel kaitses Venemaa tegevust Tšetšeenias ega näinud mingeid õiguslikke probleeme Jukose juhtide arreteerimisel.

“Berlusconi kommentaarid ei ole kooskõlas EL-i Venemaa-poliitikaga ning on tõsiseks tagasilöögiks EL-i ühisele välispoliitikale,” seisab liberaalide dokumendis.

Euroopa liberaalid avaldasid oma toetust Jablokole ning kutsusid kõiki Euroopa liberaalseid erakondi aitama Jablokot valimiskampaania taasalustamisel.

ELDRP võttis reedel vastu ka valimisprogrammi tuleva aasta europarlamendi valimisteks.

Reformierakonna juhatuse liige, välisminister Kristiina Ojuland rõhutas kongressil esinedes reformide vajalikkust Euroopas. Liberaalid peaks olema majandus- ja strukturaalsete reformide eestvedajateks, märkis ta.

Minister lisas, et vaba, tugev ja konkurentsivõimeline Euroopa Liit ei sõltu mitte ainult institutsioonidest, vaid ka iga liikmesriigi pingutustest. “Euroopa Liit on tugev kui tema liikmesriigid on tugevad,” rõhutas Ojuland ning rõhutas heade transatlantiliste suhete tähtsust.

Reedel võttis kongress vastu ka liberaalide valimismanifesti europarlamendi valimisteks, mis pöörab suurt tähelepanu reformide vajalikkusele Euroopa Liidus.

Ojulandi sõnul on tal hea meel, et Reformierakonna ja Eesti valitsuse soov jätta otsesed maksud liikmesriikide kompetentsi, leidis ELDRP kongressi toetuse. Ta märkis ka, et kongressil pöörati suurt tähelepanu Euroopa ühise põllumajanduspoliitika kiire ja otsustava reformimise vajadusele. Euroopa liberaalid peavad oluliseks Euroopa põllumajandusturu avamist ning subsiidiumide ja kvootide kaotamist.

Eestist kuulub ELDRP-sse ka Keskerakond. Erakonna üks juhte Peeter Kreitzberg ütles BNS-ile, et Keskerakond toetas Venemaa-teemalist resolutsiooni. “Siin meil Reformierakonnaga erimeelsusi ei olnud,” ütles ta.

Manifesti ümber toimunud vaidlustes ja hääletustel ei langenud kahe Eesti erineva partei arvamused Kreitzbergi sõnul kokku. “Meie hääletasime rohkem sotsiaalsete punktide poolt ja koos seda esindava tiivaga, Reformierakond vabaturumajanduse poolt,” ütles ta.