Mõnnuste külas asuv Eu­r­oo­pa keskpunkt pole ainuke: internetient­süklopeedia Wikipedia järgi asub Euroopa keskpunkt seal siis, kui võtta arvutuste tegemiseks sisse kõige kaugemad punktid ja saared, kirjutab Eesti Päevaleht.

Mitmesuguste arvutuste järgi on Euroopa keskpunkt ka näiteks Austrias, Leedus, Ungaris ja Valgevenes. Euroopa keskpunkte on piltidele jäädvustanud Hollandi fotograaf Harry Otto, kes loodab jõuda oma näitusega Eestisse 2011. aastal, mil Tallinn on Euroopa kultuuripealinn.

Kui paljud linnad, mille lähedal väidetav Euroopa keskpunkt asub, on seda tähistanud monumentide või terve pargiga, siis Mõnnustes on maasse löödud vaid vai. Otto märkis, et tema fotonäituse jaoks pole oluline, kuidas punkt on tähistatud. „Veelgi enam, oleks tore, kui näitusel oleks üks-kaks pilti, kus on ainult vai ja mõned kadakad taustal. Nii et kindlasti tulen varsti Eestisse," kinnitas fotograaf.

Et Euroopa maailmajao keskpunkt asub Saaremaal Kärla vallas Mõnnuste külas, avastas mullu Kärla vallavolikogu arengukomisjoni esimees Villi Pihl, rääkis Kärla vallavanem Enno Pildre. Riigimaal lagedal asuva keskpunkti on maamõõdufirma ametlikult välja mõõtnud.

Euroopa keskpunkti tahetakse muuta turismiobjektiks, kuid selleks on vallavanema arvates vaja arendada teevõrku, ehitada parkimiskohad ja panna üles viidad. See kõik nõuaks omajagu investeeringuid. „Vaevalt praeguste tingimuste juures on vahendeid seal midagi tege­ma hakata," viitas Pildre valla tühjale rahakotile. Pildre sõnul on külas tehtud ajurünnakuid, kuidas kohta märkida ja turiste kohale meelitada. Üks külamees tuli välja mõttega, et sinna võiks kive tassida. „Praegu pole seal rohkem mida­gi, kui et on vai maa sees," ütles Pildre.

Hollandi fotograaf Otto soovitas sama murega võideldnud Valgevene lahendust, kus Euroopa keskpunkti tähis viidi suuremasse linna. Pildre hinnangul oleks samuti monumenti püstitada Kärlasse tunduvalt lihtsam kui Mõnnuste külla.