Nii Euroopa Kohtus kui ka esimese astme kohtus hakkab tegutsema üks kohtunik igast liikmesriigist ning alates ühinemiskuupäevast 1. maist alustab nii Euroopa Kohtus kui ka esimese astme kohtus täiendavalt tegevust kümme uut kohtunikku, teatas BNS-ile valitsuse pressiesindaja.

Viie uue Euroopa Kohtu kohtuniku ametiaeg lõpeb 2006. aasta 6. oktoobril ning ülejäänud viie ametiaeg 2009. aasta 6. oktoobril. Kohtunike ametiajad määratakse iga kohtuniku puhul kindlaks loosi teel.

Esimese astme kohtunike puhul toimitakse samamoodi ning viie kohtuniku ametiaeg lõpeb tänavu 31. augustil, ülejäänud viie esimese astme kohtuniku ametiaeg 2007. aasta 31. augustil.

Euroopa Kohtu ja esimese astme kohtu kohtunikuks saamise eeldus on, et isiku sõltumatus on väljaspool kahtlust ning tal on oma riigi kõrgeimatesse kohtuameteisse valimiseks nõutav kvalifikatsioon või on ta tunnustatud ja pädev jurist.

Kohtunikukandidaadid valis konkursil välja välisministeeriumi komisjon, keda nõustasid riigikohtu esimees, õiguskantsler ja riigisekretär.

Kui praegune riigikohtu esimees Uno Lõhmus asub ametisse Euroopa Kohtus, siis lahkub ta riigikohtu esimehe ja riigikohtu liikme kohalt, ütles BNS-ile riigikohtu pressiesindaja.