Eesti valitsus peaks avaldama tugevat toetust Euroopa Komisjoni avalikustamiseelnõule, mis soovitab kõigile Euroopa Liidu liikmesmaadele avalikustada eurofondidest raha saajad, teatas Delfile ühingu kaasesimees Tarmu Tammerk.

Praegu on iga liikmesriigi otsustada, kas ja kuidas avalikustatakse ettevõtted ja üksikisikud, kes saavad Euroopa Liidu fondidest toetusi. Ühing Korruptsioonivaba Eesti leiab, et eurotoetuste saajad peaksid olema avalikud kõikides liikmesmaades.

“Euroopa Komisjoni esitatud avatusalgatus on toetust väärt, sest see teeb Euroopa Liidu raha kulutamise läbipaistvamaks,” ütles Tammerk. “Loodame, et algatus leiab toetust üle terve Euroopa Liidu, sest kolmveerand Euroopa Liidu eelarvest jaotatakse laiali liikmesriikides, kus nii mõnelgi juhul pole võimalik saada teavet, kuhu see raha kulus.”

Euroopa Komisjoni asepresidendi Siim Kallase juhtimisel valminud Euroopa avatusalgatuse eesmärk on suurendada Euroopa Liidu institutsioonide avatust ning ligipääsetavust, tõsta inimeste teadlikkust EL eelarve kasutamisest ning panna EL institutsioonid avalikkusele oma tegevusest enam aru andma.

Kolmapäeval avalikustatud eelnõu ehk nn roheline raamat on aluseks avalikule arutelule liikmesmaades. Sellest arutelust sõltub ka avalikustamisalgatuse edasine käekäik.

“Euroopa Liidu fondidest tulev raha on liikmesmaadele suur võimalus,” ütles ühingu Korruptsioonivaba Eesti tegevjuht Agu Laius. “Kuid selle raha tulemuslikuks kasutamiseks peab avalikkus jälgima, et rahaeraldamise otsustusprotsessid oleksid läbipaistvad ja toetuste saajad oleks avalikud. Sellest sõltub avalikkuse hinnang Euroopa Liidule — kas liit on kauge ja bürokraatlik või lähedane ja selgete reeglitega.”

“Eurotoetuste läbipaistvus ei ole alati meelepärane poliitikutele, kuid see on kindel vahend suurendamaks eurotoetuste sihipärast kasutamist, ” ütles Laius.

Euroraha kasutamise läbipaistvuse puudumine liikmesmaades on üks põhjus, miks Euroopa kontrollikoda regulaarselt Euroopa Liidu eelarve täitmist kritiseerib.