Eestis TNS Emori poolt korraldatud uuringule vastas 61 protsenti küsitletutest, et ei ole kunagi rongiga sõitnud ja 80 protsenti küsitletutest, et pole kunagi linnalähirongiga sõitnud. Vähemalt korra aastas oli uuringu andmetel sõitnud rongiga 20 protsenti vastanuist, kirjutab BNS.

"Baromeeter näitab, et rongid on Eestis seni olnud reisitranspordis alakasutatud ja sellel on olnud mitmeid põhjuseid. Põhiline on see, et kuni selle aastani oli Eestis kasutusel olev veerem nii füüsiliselt kui moraalselt vananenud. See muutub uue aasta algusest, kui ka pikemaid vahemaid hakkavad teenindama Stadleri uued diiselrongid," ütles majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) transpordi asekantsler Eero Pärgmäe BNS-ile.

Samuti pole tema sõnul ligipääs jaamadele ja perroonidele olnud varem nii hea, aga uute rongide kasutusele võtmisega lõppevad ka platvormide renoveerimistööd. Kindlasti tuleb teha järjest rohkem tööd inimeste informeerimisel ja tõsta nende teadlikkust rongisõidu võimaluste kohta, lisas ta.

"Eestis tehakse täna rongiga aastas umbes 4 miljonit reisi, mis pole liikumiste koguarvu arvestades väga suur hulk. MKM näeb, et reisijate arvu võiks pikemas perspektiivis isegi kahekordistada. Näiteks kui täna tehakse Tallinna-Tartu vahel umbes 4 miljonit reisi aastas, siis 75 protsenti nendest on autodega, 20 protsenti bussidega ja vaid 5 protsenti rongidega. Me näeme siin selget võimalust rongisõitjate arvu oluliselt kasvatada ja seda eelkõige autokasutajate arvelt," rääkis Pärgmäe.