Suurbritannia on teinud ettepaneku kehtestada Süüria presidendile Bashar al-Assadile ja veel umbes 15 Süüria ametnikule viisakeelu ja külmutada nende varad, kuid Eesti on koos Kreeka ja Küprosega seni kõige häälekamalt neile meetmetele vastuseisu avaldanud, vahendab BNS.

Eesti välisministeeriumi pressiesindaja Minna-Liina Lind ütles eile Euobserverile, et EL on Süüria osas liiga rutakas. "Meie arvates tuleb järgmist sammu hoolikamalt kaaluda. Vajame kaalutlemiseks lisaaega," rääkis Lind.

Seitse Eesti jalgrattamatkajat rööviti 23. märtsil Bekaa orus Liibanoni-Süüria piiri lähedal. Nende asukoht on tänini teadmata.

Liibanoni julgeolekujõudude sõnul on röövijateks palestiina äärmuslased, kes toimetasid eestlased Süüriasse ja röövisid nad kättemaksuks islamistliku rühmituse Hamas liikme veebruarikuise kinnivõtmise eest Ukrainas, kirjutas Euobserver.

Lindi sõnul peavad Eesti võimud läbirääkimisi Süüria ja teiste riikide esindajatega. Ta lükkas tagasi väited, et rattamatkajate röövimine on seotud vastuseisuga sanktsioonidele. "Neid asju ei tohiks niimoodi siduda," tähendas Lind.

EL-i diplomaadid on samas öelnud, et ratturid on Eestile tugevaks ajendiks. "Miks nad blokivad? Pange Google'isse märksõnad "Eesti" ja "ratturid" ning vaadake nende välisministeeriumi veebikülge, et näha, mis toimub," rääkis üks ühenduse ametnik.

"Eestlased on mures, et nende röövitud kodanikud on nüüd Süürias," märkis veel üks diplomaat.

EL-i riigid leppisid eelmisel nädalal kokku, et kehtestavad Süüria vastu relvastuse ja rahvahulkade ohjeldamise seadmete müügi embargo. Suurbritannia esitas nimekirja isikutest, kelle vastu võiks Damaskuse allumatuse korral lisasanktsioone rakendada.

Inimõiguslaste sõnul on Süüria rahutustes tapetud ligi 600 inimest ja valdav enamik EL-i riike soovib brittide ettepaneku vastu võtta, kirjutas EUobserver.

"Asi võib edeneda selle nädala lõpuks või järgmise alguseks (...) ja tahame, et Bashar [saaks karistada]," rääkis üks Prantsuse diplomaat.
"Umbes 25 [EL-i riiki] kahe vastu," kirjeldas teine diplomaat olukorda.

Portugal loobus oma vastuväidetest teisipäeval. Kreekal ja Küprosel on Süüriaga traditsiooniliselt lähedased diplomaatilised ja majanduslikud sidemed.