“Jõudsime juhtkonnaga kokkuleppele, et algavad uued kollektiivlepingu läbirääkimised,” ütles ringhäälingu töötajate ametiliidu (RTAL) esinaine Marika Tuus neljapäeval BNS-ile. “Kui kollektiivlepingu osas peaks hiljemalt jaanipäevaks kokkuleppele jõudma, siis jääb streik ära,” lisas ta.

Tuusi sõnul on juhtkonna valmisolek uusi läbirääkimisi alustada tingitud ilmselt asjaolust, et riik garanteeris vahepeal 37 miljoni kroonise laenu.

Eesti Televisiooni (ETV) juhtkonna ning ametiühingu läbirääkimisi vahendanud riiklik lepitaja oli sunnitud 18. mail teatama töörahu katkemisest, mis andis töötajatele loa alustada protestiaktsioonide ettevalmistamist.

Tuus ütles toona BNS-ile, et ETV juhtkond ei tulnud töötajate nõudmistele vastu mitte üheski punktis.

ETV juhatuse esimehe Aare Urmi hinnangul oleksid ametiühingute nõudmised tähendanud ETV-le täiendavalt vähemalt kuue miljoni krooni välja maksmist palgaks ja muudeks tasudeks, see ei oleks aga ETV raske majandusliku seisu juures võimalik.

ETV juhtkond viitab Tuusi kinnitusel rahapuudusele, mis väidetavalt ei võimalda rahuldada töötajate palgatõusutaotlusi. Samas tõstis ETV uus juhtkond Tuusi väitel oma palka keskmiselt 9000 krooni võrra, liisib kalleid autosid ning saab suuri kompensatsioone.

“Viitame muidugi rahapuudusele, sest hetkel, kui on lahendamata refinantseerimise küsimused, teenib ETV iga kuu miinus kolm miljonit krooni ning kahjumit teenides ei saa me palku tõsta,” rääkis Urm.

Juhatuse liikmete palk on aga Urmi sõnul nõukogu määratud ning suurtest kompensatsioonidest ei ole juttugi. “Ja liisime seitset autot, mille peamine mark on minu meelest üks odavamaid, Hyundai,” möönis ta.

Paljude ETV töötajate palk on olnud külmutatud juba viimased kolm aastat ning mõne tehnilise töötaja palk on sama, mis 1992. aastal, rääkis Tuus.

Urmi hinnangul on töötajate palk viimase viie aasta jooksul keskeltläbi umbes 12 protsenti aastas järjepidevalt tõusnud. ETV töötaja keskmine palk on praegu üle 6300 krooni kuus.

Teenistujate ametiliitude organisatsioon (TALO) toetab ETV töötajate palga- ja sotsiaalsete tagatiste nõudmisi, nimetades neid põhjendatuks, ning on vajadusel nõus kaasa aitama RTAL-i protestiaktsioonide ettevalmistamisele ja läbiviimisele.