ETV peatoimetaja Heidi Pruuli ütles Delfile, et toimetuse juhid, programmijuhid ja mõned juhtivad ajakirjanikud on koostanud kirja sporditoimetuse juhi Marko Kaljuveeri ja juhatuse liikme Hanno Tombergi jätkamise toetuseks.

Pruuli ei osanud öelda, kui palju inimesi on praeguseks hetkeks kirjale alla kirjutanud, kuid tema sõnul antakse see ringhäälingunõukogule üle homme.

Pruuli sõnul ei ole kirja eesmärk otseselt, et juhatuse esimees Margus Allikmaa taanduks, aga ta möönis, et mingist hetkest alates ei ole kompromissid enam võimalikud. Samas tõdes Pruuli, et lõpuks siiski on Allikmaa juht ja muidugi on tal õigus valida oma meeskonda, kuid ka juhil endal peab olema piisavalt usalduskrediiti.

Pruuli sõnul on praegu puhkenud tüli juured sügavamal ja alguse saanud palju enne seda, kui Allikmaa teatas üleeile õhtul Kaljuveeri vabastamisest, mispeale Tomberg otsustas sellest tulenevalt ise ERR-ist lahkuda.

"Oleme teinud kompromissettepanekuid ja lepituskatseid, andnud signaale juhatusele, et kõiki vastuolusid on võimalik lahendada," rääkis Pruuli varasematest katsetest töörahu hoida. "Kahjuks ei ole need ettepanekud kõlapinda leidnud."

Pruuli sõnul on väga kahetusväärne, et ressursside puudusest tekkivad pinged on jõudnud sellisesse faasi, kus minnakse personali kallale.

Pahandused algasid spordi rahastamisest

Pruuli sõnul on pinged alguse saanud sporditoimetuse rahastamisest ja seotud ringhäälingunõukogu enda otsuste ja piirangutega. "Mingis mõttes on tekkinud olukord, kus alaliidu juhid käivad jõuliselt oma arvamust avaldamas ja teevad kriitikat olemasolevate valikute kohta," rääkis Pruuli. "Nii ei peaks see olema."

Pruuli sõnul ei tee spordiülekannete valikuid Kaljuveer kindlasti üksi, spordi valdkonna eest on juhatuses vastutav just Hanno Tomberg ja peale saavad kõik lepingud juhatuse liikmete allkirjad.

"Loomulikult on siin suured vastukäivad huvigrupid ja kirgede torm on paisunud," tunnistas Pruuli.

Pruulil puudub endal side alaliidu juhtidega ja seetõttu ei osanud ta öelda, kas ERRi programmi sekkuvate alaliitude juhid kuuluvad Reformierakonda või mitte. "Sellised väited on kõlanud," möönis ta.

Katse oma valdkonda või tegevust rahvusringhäälingus esiplaanile tuua ei ole Pruuli sõnul valdav. Kõige silmapaistvam on sport, kus on nii suured eetrimahud kui ka suured rahad.

Lisaks Kaljuveeri ja Tombergi toetavale toimetuse juhtide ja programmijuhide kollektiivkirjale on oma pöördumise koostanud ka sporditoimetus.