Kuuldes uudistest, et kohalike omavalitsuste hoolekandeasutused olid endale vähemalt kaitsemaskidki saanud, pöördus riiklik Koeru hooldekeskus sotsiaalministeeriumi, terviseameti ja haigekassa poole kriitilis-iroonilise abipalvekirjaga.

"Maske ja teisi isikukaitsevahendeid ei ole me saanud juba jaanuarikuu algusest alates," kirjutas keskuse juhataja Terje Teder peale seda, kui terviseamet oli 61 000 isikukaitsevahendit omavalitsuste hooldekodudele jaotanud.

"Reede õhtuse seisuga oli meil alles veel alla 100 maski ning sellest jätkub tavapärase töö tegemiseks maksimaalselt 4-5 päevaks," kirjutas Teder.

Ta palub leida abivõimalusi ka riiklikele hoolekandeasutustele. "Meil ei ole muidu võimalik jätkata tavatööga, rääkimata toimetulekust eriolukordadega. Jah, oleme mustalt turult ulmelise hinnaga ostnud 150 maski kuid nende saabumise aja kohta hetkel info puudub," kirjutab Teder.

Isikukaitsevahenditest tunnevad puudust ka haiglad, perearstikeskused ja laias laastus kõik, kes neid oma töö jaoks vajavad.

Nädalaid on juba ettevõtjad võtnud terviseametiga ühendust, et pakkuda miljoneid maske - enamasti ikka raha eest, aga mõni on lausa tasuta.

"Töötame Hiina brändiga, toome siia turule nende nutitelefone ja elektroonikat. Xiaomi soovib abistada järgmiste asjadega meie haiglaid ja muid avaliku sektori asutusi. Meil on vaja teada saada, kas ja kui palju vajadust on," kirjutas müügiesindaja Aleksei Hruštšov terviseametile möödunud neljapäeval.

Xiaomi on võimeline pakkuma FFP2 ja FFP3 maske, mida Eesti haiglad praegu kodanikeltki annetustena küsivad. Lisaks pakub ettevõte kirurgilisi maske, kraadiklaase ja kaitseriietust pealaest jalatallani.

"Kui jõuaks tänase päeva jooksul veel infot edastada, oleksin väga
tänulik," palub abi pakkuv Hruštšov terviseametilt neljapäeval. Amet pole siiani teada andnud, kui palju neil miskit vaja läheks. Ütlesid vaid, et uurivad, kas on vaja.

Hruštšov ütles Delfile, et ettevõte on teinud juba edukaid tarneid Hispaaniasse ja Itaaliasse ja nüüd kogutakse ka Põhja-Euroopa vajadusi. Kuna terviseamet pole otseselt huvi tundnud, ei ole võimalik tellimust ka sisse anda.

Pakkujaid on teisigi - Aastaid Aasia ja Euroopa vahelise transiidiga tegelenud Jürgen kirjutas terviseametile, et koheselt oleks saada 2 miljonit kirurgilist kaitsemaski. Eestis läheks praeguse hinanngu kohaselt neid vaja ligi 10 miljonit. Ettevõtja pakub, et võib organiseerida ka kaitseprille, kindaid ja kaitseriietust.

Tarnimishuvilisi ei jõua kokku lugedagi. Samuti mitte kõiki kohalikke ettevõtjaid, kes valmis masinad kaitsevarustuse tootmiseks ümber seadistama. Nii andis endast märku näiteks tavaolukorras individuaalõmblustele spetsialiseerunud SRS Kompanii.

Aab: pakkujaid on sadu, asjakohaseid vähe

Reedel andis riigis valitseva eriolukorra juht Jüri Ratas korralduse kaitsevahendite hankimise vastutus riigihalduse ministri Jaak Aabi kanda.

Ülesande saanud Aab ütles täna Delfile, et pakkumisi ettevõtete poolt esitatud sadu, aga enamus neist ei ole kas usaldusväärsed või ei paku kiiret lahendust. "Meie ametnikud on kaks päeva kontrollinid taustasid nii läbi välisministeeriumi kui PPA," ütles Aab.

"Aga oleme sõelunud välja mõne pakkumise, millega nüüd tegeleme. Osa Euroopast, osa Aasiast. Selgemad oleme homme hommikuks," ütles Aab.

Aabi sõnul on lootust, et käesoleval nädalal jõuab kohale suurem kogus tellimusi. "Mina hakkasin tellimustega tegelema reedel, varasematega on tegelenud terviseamet. Kolm tellimust on tehtud - osa neist ei jõudnud õigel ajal kohale, osa peaks tulema sel nädalal," ütles Aab.

"Põhiline häda, mis kogu maailmas praegu on: lepingu ja tarnetähtajad - mitte ükski ei pea paika," selgitas Aab suurimat probleemi.

Kuid kas tarneprobleeme võiks lahendada nõnda, et tooks ise kauba ära? "Jah, praegu suhtleme nende logistikafirmade ja kauplejatega, kes suudavad ise ära tuua. Meil on vaja mitme kuu varu," ütles Aab, et konkreetne pakkumine eeldab tšarteriga ära toomist. "Kui on suurem tellimus, oleme valmis ka ise ära tooma. Lennukeid pakutakse igalt poolt, ei ole probleemi," ütles Aab.

Aga uusi tellimusi ei anta enne sisse, kui selgub, palju juba tehtud tellimustest kohale jõuab. "EKs me neid koguseid teame. Vaatame selle järgi, mis praegu kohale jõuab. Kui saame Hiinast kätte esimese kõige suurema tarne, vaatame järgmiste kuude varu ja saatkond küsiob praegu pakkumist. Seal on ka Hiina välisministeeriumi garantii juures - et ei ole suvaline pakkuja, tarnija või suvaline tootja," ütles Aab.

Koeru hooldekeskuse palve
Tere


pöördun Eesti Haigekassa, Terviseameti ja Sotsiaalkindlustusameti töötajate poole SA Koeru Hooldekeskuse murega seoses isikukaitsevahenditega.


Kuulsime just uudistest, et KOV-ide

hoolekandeasutused said vähemalt kaitsemaske.

Koerus on õendushaigla, ööpäevaringsed erihoolekandeteenused ja üldhooldus - kokku ca 215 elanikku + 110 töötajat. Kuna maske jt isikukaitsevahendeid ei ole me saanud juba jaanuarikuu algusest alates (kõik tellimused on tarnijatel ootel, nüüd ees teade, et aprilli II pooles ehk...), aga meie tavatöös kasutame samuti igapäevaselt maske (sidumised, nakkusekandjatest kliendid/patsiendid jne), oleme käesolevaks ajaks ülikeerulises olukorras.


Eririietusest on meil ainult kaitsekitleid ja neidki mõnikümmend.


Reede õhtuse seisuga oli meil alles veel alla 100 maski ning sellest jätkub tavapärase töö

tegemiseks maksimaalselt 4-5 päevaks.


Eeltoodust tulenevalt palun leida abivõimalusi ka riiklikele hoolekandeasutustele. Meil ei ole

muidu võimalik jätkata tavatööga, rääkimata toimetulekust eriolukordadega. Jah, oleme

mustalt turult ulmelise hinnaga ostnud 150 maski kuid nende saabumise aja kohta hetkel info

puudub.


Tänan teid väga heade juhendmaterjalide eest (eriti eile õhtul saabunute), kuid tänasel päeval pole tegelikult meil mitte millegagi kaitsta oma töötajaid ja elanikke, juhul kui peaks juhtuma halvim. Me ei saa ju haigestunud inimesi hoolduseta jätta aga töötaja vajab ka kaitset.


Samuti ei jätku eriolukorra tekkides desinfitseerimisvahendeid.


Vahendite puudus omakorda tekitab töötajates veelgi suuremat hirmu ja pingeid ning jõuetust,

kuna ei saa kaitsta oma elanikke.


Loodame väga kasvõi väikeselegi abile ning omalt poolt teeme maksimaalse, et nakkusohtu vältida.