Juhtum leidis aset 26. juuli õhtul Viljandi linnas asuva Maxima poe juures, kui Nordea panga klient soovis Swedbanki automaadist raha välja võtta.

Kati (nimi muudetud, toimetusele teada) valis enda sõnul kõigepealt väljavõtmiseks 25-eurose summa. Automaat teatas selle peale, et "päringut ei saa teostada" ning raha jäi välja võtmata. Klient proovis seejärel välja võtta 30 eurot, kuid tulemus oli sama. Raha ei saanud ta välja võtta ka kolmandal üritusel, mil soovitud summaks oli sisestatud 35 eurot.

Hiljem söögikohas istudes soovis Kati arvet kaardiga maksta, kuid teenindaja teatas, et päringut ei saa teostada, sest arvel pole piisavalt raha. Selgus, et raha oli kliendi arvelt broneeritud, kuigi automaat seda välja ei andnud. Kuna Kati oli selle summaga arvestanud, pidi ta terve nädalavahetuse olema rahata.

"Olin arvestanud, et saan nädalavahetusel seda summat kasutada, soovisin osta kütust, süüa jne. Enne esmaspäeva ma aga raha arvele ei saanud," rääkis Kati Delfile. Esmaspäeval helistati mulle pangast ja öeldi, et raha on arvel tagasi. "Kliendihaldur pidi minuga ühendust võtma, et rääkida kompensatsioonist," lisas klient.

Kati ootas viis päeva, kuid kuna keegi ühendust ei võtnud, helistas ta ise panka. "Mulle öeldi, et Kristiine keskuses ootab mind Piletilevi 10-eurone kinkekaart. See aga tähendaks spetsiaalselt sinna sõitmist, sest elan linnast väljas ja see on omakorda kulu. Lisaks pidin tegema kolm telefonikõnet, mis olid pikal ooteajal," rääkis nördinud klient, kes enda sõnul kaalub selle intsidendi tõttu panga vahetamist.

Nordea pangast öeldi selgituseks, et tegemist oli tehnilise vahejuhtumiga, mis tekkis kolme osapoole süsteemide omavahelises suhtluses. Tehingutele andis Nordea kinnituse ja broneeris kliendi kontol summad, kuid edasi toimus suhtlus Swedbanki ja Nets Estonia vahel.

"Millegipärast ei saanud automaat tehingut lõpuni viia ja keeldus tehingust. Standard näeb ette, et sellisel juhul peab ATM saatma pangale tagasi tehingu tühistamise sõnumi. Antud juhul seda ei saadetud ja seetõttu jäid broneeringud Nordea süsteemis kehtima," selgitas Nordea panga kommunikatsioonijuht Jane-Liina Liiv.

Konkreetset süüdlast, kellele osutada, Liivi sõnul pole. "Tegemist on kahetsusväärse juhtumiga, mis oli ka panga jaoks erandlik. Kuna oli nädalavahetus, siis kahjuks võttis kliendi jaoks raha vabastamine broneeringust rohkem aega, kui töönädalal," ütles Liiv.

"Saame kliendi pahameelest loomulikult aru ja meil on kahju, et klient pidi ebamugavust tundma asjaolude kokkulangemise tõttu - tehnilised viperused, nädalavahetus ning puhkuste periood, mis tingis omakorda pikema ooteperioodi vastamisel," lisas Liiv.

Liiv lisas veel, et pank püüab kliendiga uuesti suheldes leida lahenduse, et klient ei peaks ekstra kontorisse tulema. "Palume vabandust ebamugavuste pärast," sõnas Liiv.