Pehmesse läbipaistvasse pakendisse pakitud Vichiunai tootes avastasid nii tervisekaitseinspektsiooni mikrobioloogialabor kui ka Tallinna veterinaar ja toidulaboratoorium inimestele ohtlikku haigustekitajat
Listeria monocytogenes
.

Ohtlikuks osutunud toote partii on valminud 12.12.2005 ja selle realiseerimise lõppaeg on 26.02.2006. Partii tähistus on L 3482, selle leiab paki põhjalt.

Tervisekaitseinspektsioon teavitas ohtlikust partiist veterinaar- ja toiduametit, kelle pädevuses on ka kalatööstuste ja hulgimüüjate kontrollimine, ning kohalike tervisekaitsetalituste järelevalveinspektoreid, kes kontrollivad jaemüügikohti. Teave ohtliku toote kohta jõuab hoiatussüsteemi RASFF kaudu ka EL liikmesriikidele.

Vichiunai Baltic OÜ-le on tehtud ettekirjutus selle kalatoote partii müügilt kõrvaldamiseks, kuid tervisekaitseametnikud paluvad ka ostjatel olla tähelepanelikud.

Mikroobse päritoluga Listeria monocytogenes võib tekitada listerioosi, mis võib avalduda kõrge palaviku, meningiidi (kesknärvisüsteemi kahjustused) või soolepõletikuna. Esmajoones on see haigus ohtlik nõrgenenud immuunsüsteemiga inimestele, näiteks lapsed ja vanemad inimesed. Kuid listerioos võib ohtliku kuluga olla ka krooniliste haiguste põdejatele ja rasedatele. Arstide andmetel on Eestis viimastel aastatel esinenud kaks raskemat listerioosijuhtu aastas.