ITK EMO juhataja dr Märt Põlluveeri sõnul on see traumapatsientide arv täna tavapärasest vähemalt poole suurem. "Tavaliselt on ööpäevas keskmiselt umbes 40 traumapatsienti," ütles Põlluveer.

Kokku on pöördunud ITK EMO poole kella 13 seisuga 61 inimest.

Ida-Tallinna keskhaigla pressiesindaja Marko Mägi sõnul on suurem osa libeduse tõttu kukkunutest EMO-sse pöördujaid saanud kas peatrauma või küünarvarre murrud. Rängematel juhtudel ka tehtud operatsioone, kuid paljud on saanud ka kodusele ravile.

Mägi sõnul tuleks EMO-sse kindlasti pöörduda, kui kukkumise järel on märgata verevalumit, turset või esineb väljakannatamatu valu.

"Kui valu on talutav, võib proovida koduste vahenditega hakkama saada - anda jäsemele rahu, asetada vigastatud piirkonnale külma ja toetav side," ütles Mägi. "Kui kukud ning enam ise liikuda ei saa, tuleb kutsuda kiirabi," ütles ta.

Enamus on libeda tõttu kukkunud inimesed. Paljudel on tõsisemad vigastused – luumurrud. Osa nendest vajavad haiglaravi.

EMO ülekoormus esimeste libedatega on tavaline

Põhja-Eesti Regionaalhaigla erakorralise meditsiini keskuse juht dr Vassili Novak ütles, et nagu igal aastal, on ka nüüdse esimese libedaga rohkelt traumasid.

"Täna on meie EMO-s tõesti suur töökoormus, palume patsientidelt mõistvat suhtumist, ooteajad on tavapärasest oluliselt pikemad," ütles Novak Delfile.

Täna hommikust kuni lõunani saabus EMOsse traumadega 88 patsiendi traumadega. Patsientide voog mõnevõrra stabiliseerus, kuid endiselt on traumaga pöördujate arv võrreldes tavapäevaga suur, kinnitas Novak.

Vaatamata sellele, et täiendav tööjõuressurss oli aktiveeritud ning EMOs töösse rakendatud, on ooteajad traumapunktis suhteliselt pikad. EMO toimepidevus on tervikuna sellegipoolest tagatud.

"Raskes seisundis patsiente teenindatakse eelisjärjekorras ning eluohtliku seisundi puhul viivitamatultm," kinnitas Novak.

Novak märgib, et vaatamata aastast aastasse korratud soovitustele ja hoiatustele, kuidas vältida trauma libeduse korral on igal aastal kaks-kolm päeva, millal traumade arv lühikese aja jooksul on äärmiselt suur ning traumapunktid on tugevalt ülekoormatud.

"Palun kaaskodanikuteil olla äärmiselt ettevaatlikud tänavatel liikumisel ning võimalusel üldse jääda koju. Eriti eakatel, vanadel inimestel!" ütles Novak.

Eestis võib täna sadada nii jäävihma, lörtsi kui ka lund. Mandril püsivad teed mitmel pool aga libedad! Politsei teatas juba varahommikul Tallinnas ja Harjumaal toimunud enam kui 20 liiklusõnnetusest. Politsei soovitab tungivalt rehvid talviseks seadistada.

Maanteeameti liiklusjuhtimiskeskuse teatel olid varahommikul teekatted põhi- ja suurematel tugiteedel valdavalt soolaniisked. Kõrvalteedel ja metsavahelistel lõikudel on libeduse oht.

Tallinnas ja Harjumaal oli täna hommikul kella 9.30 seisuga libeduse tõttu juhtunud üle 40 liiklusõnnetuse, kus õnneks keegi kannatada pole saanud. Eile hommikul juhtus üle 20 õnnetuse Lõuna-Eesti teedel, teatas PPA pressiteate vahendusel.

Kell 13.30 seisuga on Põhja-Eestis liiklusõnnetuste arv kasvanud juba 70-ni. Õnneks on endiselt tegemist juhtumitega, mille raames keegi tõsiselt kannatada pole saanud - suuremalt jaolt on libedus põhjustanud plekimõlkimisi.

Ka Lääne-Eestis on libedus samuti oma töö teinud: lääne prefektuuris teatatud neljateistkümnest liiklusõnnetusest kolme saab otseselt seostada libedusega.

Hommikupoolikul kella 9.15 ajal sai politsei teate, et Pärnus Rähni tänaval kukkus libeduse tõttu jalgrattaga sõitnud naine, kes toimetati haiglasse kontrolli. Kella 14.10 paiku sai politsei teate, et Pärnus Saugamõisa teel kukkus libeduse tõttu jalgrattaga teinegi naine, kes toimetati samuti haiglasse kontrolli.

Lõuna- ja Ida-Eestis pole ilmastik liiklusõnnetusteks hetkeseisuga veel põhjust andnud.

"See statistika näitab, et sõidukijuhtidel on aeg meelde tuletada talvised sõiduvõtted – alustades auto lumest ja jääst puhastamisest kuni piisava aja varumiseni oma teekonna läbimiseks. Tuleb arvestada nii kaasliiklejatega kui ka sellega, et libedaga pikeneb pidurdusteekond," rääkis Põhja prefektuuri liiklusjärelevalvekeskuse juht Hannes Kullamäe.

Suured maanteed on soolamärjad, eriti ettevaatlik tuleb olla kõrvalteedel ja metsavahelistel lõikudel. Muutunud ilmaolud tähendavad, et autojuhtidel on viimane aeg panna oma sõidukile alla talverehvid.

"Kuigi need on kohustuslikud alates 1. detsembrist, nõuavad reaalsed teeolud juba praegu talverehvidega sõitmist. Musta jää puhul ei piisa ainult talverehvidest, lisaks sellele tuleb oma sõiduvõtteid kohaldada ilma- ja teeoludele vastavaks," ütles Kullamäe.

Kullamäe kinnitusel on politsei valmis alates detsembrist sõitjate rehvivalikut kontrollima ning rikkujad vastutusele võtma.

Ida-Tallinna keskhaigla soovitab hommikul kodust lahkudes hinnata tänavate olukorda ning enda jalanõusid - vältida tuleks kõrgeid kontsi ja libeda tallaga jalavarje.

"Hea võimalus oma teekonda ohutuks muuta on osta turvanaelikud, mis pannakse jalanõu alla ja on üks odavaim ja tõhusaim võimalus libedal tänaval jalgele jääda. Vanematel inimestel ei maksa peljata kätte võtta jääotsaga keppi," ütles haigla pressiesindaja Mägi. "Oma tervisele tasub mõelda, sest luumurrust paranemine võtab minimaalselt aega neli nädalat, tüsistuste korral kauemgi."

Tallinna kiirabi juht Raul Adlas ütles Delfile hommikul kella 10 ajal, et kiirabile ei ole libedus märkimisväärselt rohkem tööd andnud. "Viimase 24 tunniga on olnud kuus liiklusavarii ohvrit ja seitse inimest, kes on libedusega kukkunud," ütles Adlas.

Kui tavapäraselt on ööpäeva jooksul Tallinna kiirabil väljakutseid 250-280 ja erakordsetel päevadel 340 kandis, siis möödunud ööpäevaga, kuhu jääb veel ka tänahommikune olukord, oli väljakutseid 260. Et libedus hakkas probleeme tekitama alles varahommikul, võib mõistagi see number uue ööpäeva jooksul tõusta.

Adlas soovitab eakamatel inimestel, kellel kukkumine luu hõreduse tõttu ohtlikumaks võib osutuda, lükata võimaluse korral oma tegemised pisut edasi, kas pärastlõunaks, kui teed ära sulavad, või võimalusel lausa homseks.

Autojuhtidel soovitab Adlas arvestada jalakäijatega - võtkem hoog enne ülekäigurada aegsalt maha, sest suure libedusega ei ole pidama saamine nii kiirelt juhtuma kui tavaliselt.

Hommikul kell üheksa leidis Laagri Circle K juures aset juhtum, mil manööverdanud ühistranspordisõiduk libises jäisest pinnasest tingituna vastu hoone seina. Bussis viibis tol hetkel vaid bussijuht, vigastatuid õnnetuse tulemusena ei ole. Edasi tegeleb juhtumiga kindlustus.

Ilmaprognoosi kohaselt on päeval pilves ilm. Põhja- ja Lääne-Eestis sajab vihma ja lörtsi, Ida-Eestis lund ja lörtsi, kohati ka jäävihma. Õhutemperatuur on nullilähedane. Mitmel pool on udu ja jäidet. Mandril püsivad teed mitmel pool libedad!

Ühtlasi soovitab maanteeamet sõidukijuhtidel vältida möödasõite ning muutlike ilmaolude korral olla eriti ettevaatlik, sest ka lühikesel distantsil võivad teeolud oluliselt erineda.

Varahommikul teatas Politsei- ja Piirivalveamet Twitteris, et alates kella kuuest on Tallinna linnas ja Harjumaal juhtunud üle kahekümne liiklusõnnetuse. "Teeolud on väga libedad. Palume suverehvidega autod jätta koju ja need, kel talveks sõiduvahend ettevalmistatud, palume sõidukiirust valides arvestada libedusega," manitses politsei.

Samal ajal vahendasid hommikul tööle suunduvad Delfi lugejad, et autojuhtide kõrval peaks eriliselt ettevaatlikud olema jalakäijad - kui paljud pealinna autoteed on pigem märjad, siis sisuliselt kõiki kõnniteid katab kiilasjää.