Ligi 900 inimest märga hauda viinud parvlaev Estonia võis vedada sõjaväetehnikat, mida britid olid Venemaalt välja smugeldanud, kirjutab ajakirjanik Stephen Davis ajalehes New Statesman.

Davis osutab asjaolule, et Estonia uurimise keelu allkirjastas lisaks Rootsile, Soomele, Eestile, Lätile, Saksamaale ja Venemaale üllatuslikult ka Suurbritannia, kuigi maad väljaspool Balti merd jäid kokkuleppest kõrvale.

Briti salateenuse M16 pensionil ametnik avaldas ajakirjanikule, et Estonia põhjaminek polnud pelk õnnetus, kuna just selle laeva pardal veeti salajast Vene sõjatehnikat läände. Transiit oli ideaalne tänu lõdvale piirile ning Vene sõjaväebaaside lähedusele.

Ajakirjaniku andmete kohaselt oli uppumisööl Estonia pardal rakettide elektroonilised juhtimissüsteemid. Smugeldamises osales ka MI6.

Tõendid näitavad ajakirjaniku sõnul, et Estonia võis uppuda plahvatuse tagajärjel ning selle võisid korraldada venelased.

Seega Briti salaluure smugeldas tõenäoliselt koos rootslastega sõjaväetehnikat välja ning Venemaa valitsus üritas neid takistada, üritades miiniplahvatusega laeva peatada, arutleb Davis.

Eesmärgiks võis olla takistada just seda laadungit või anda üldine hoiatus lääne luureagentuuridele. Kuid operatsioon ebaõnnestus ja miin põhjustas plaanitust suurema hävingu. Laev uppus ja 852 inimest hukkus.

Kas tõesti on mängus venelaste käsi? Me ei tea seda, väidab autor, ent lääne luureagentuurid kasutasid Estonia reisijaid inimkilbina oma smugeldamises.