Katri Kaasik-Aaslavi ja Vaino Vahingu näidend räägib aastatest 1913-1924 ning kätkeb Esimest maailmasõda, Eesti vabariigi väljakuulutamist ja selleaegset tegevust rahvusooperis. Näidendi tegelasteks on omaaegsed kultuuritegelased Erna Villmer, Juhan Luiga, Aino Kallas, Karl Menning ning Ants Lauter.

“Teatriromanss” esietendub rahvusooperi kammersaalis 22. oktoobril. Kaasik-Aaslav on ka näidendi stsenarist ja lavastaja. Kunstnik on Krista Tool ning muusika arranžeerija ja pianist Olav Ehala. Etenduses osalevad Katariina Lauk, Maarika Vaarik, Tõnu Tepandi, Tanel Joonas, Katrin Saukas ja Vello Janson.

Teise kodumaise uuslavastusena jõuab järgmise aasta alguses Neeme Kuninga käe all Estonia teatri lavalaudadele Villu Kanguri libretoga humoorikas lasteooper “Väike Napoleon”. Tõnis Kaumanni ooper räägib lühikesest saamatust poisikesest, kes tahab saada Suureks ning avastab end ühel hetkel Napoleoni nahas. Lavastus esietendub järgmise aasta 11. veebruaril.

“Väikese Napoleoni” peaosalise leidmiseks kuulutas teater neljapäeval välja konkursi, mille käigus oodatakse 8-11-aastasi laulupoisse 2. oktoobril Estoniasse proovi. Oodatud on ka poisid väljaspoolt Tallinna.

Kolmas kodumaine suurteos, mis sel hooajal rahvusooperisse jõuab, on 27. novembril esietenduv Eduard Tubina ooper “Barbara von Tisenhusen”, mille muusikaline juht ja dirigent on Arvo Volmer, lavastaja Ago-Endrik Kerge ja kunstnikud Liina Pihlak ja Eldor Renter.

Rahvusvahelistelt suurmeistritelt toob Estonia sel hooajal lavale Tauno Pylkkäneni ooperi “Mare ja tema poeg”, Giuseppe Verdi ooperi “Aida”, samuti kolmeosalise balletiõhtu ning ooperifestivali “Jõulutähed”.

Välismaalastest saab rahvusooperis tänavu näha soome dirigent Hannu Lintu, rootsi lavastaja Marianne Mörcki, ungari koreograaf Attila Egerhazi ja kunstnik Andrea T. Haameri tööd.

Külalisesinejatena astuvad rahvusooperi lavale Kirsi Tiihonen, Raimo Sirkiä, Juha Uusitalo, Esa Ruuttunen, Juha Riihimäki ja Kai Valtonen Soome rahvusooperist, Marina Shaguch ja Marianna Tarassova Peterburi Maria teatrist, Angelina Švatška ja Aleksandr Gurets Ukraina rahvusooperist, Roman Muravitski Moskva Suurest teatrist ning Cynthia Makris Ameerika Ühendriikidest.